Népszerű eszközök öndiagnosztizáláshoz

Az alvás minősége alapvető fontosságú mind a felnőttek, mind a gyermekek számára. Egy átaludt éjszaka nemcsak frissességet és energiát ad a következő napra, hanem hozzájárul az általános jólléthez és egészséghez is. De mivel lehet alvásunk színvonalát ellenőrizni?

Például a Smartmedical alvási apnoe légzésfigyelőjével. A cég egyéb okoseszközöket is kínál öndiagnosztizáláshoz otthonra: infra lázmérőket, bluetooth-os vérnyomás- és vércukorszintmérőket, EKG-mérőket. Ám mivel az egészséges élet a pihentető alvásnál kezdődik, a legfontosabb, hogy beszerezzünk egy légzésfigyelőt.


A pihentető alvás mindenkinek fontos

Sokszor halljuk felnőttektől azt a panaszt, hogy olyan, mintha egész éjjel nem aludtak volna. Másnapra nyúzottak és fáradtak, nem bírnak koncentrálni és türelmetlenek. Ez könnyen lehet az alvási apnoe tünete. Ilyenkor kimarad a levegővétel, a vér oxigénszintje pedig drasztikusan lecsökken.

Csecsemőknél néha hallunk olyan eseteket is, amikor nem egyszerűen kimarad a légzés, hanem egyszerűen leáll – vele együtt pedig a keringés is. Jobb megelőzni a bajt.

A jó hír viszont az, hogy most már megbízható módon monitorozhatók az alvás ideje alatti oxigénfelvételek. Ehhez nyújtanak a piacon szinte egyedülálló orvostechnikai megoldásokat a Viatom légzésfigyelő készülékek.


Mikor normális a mért véroxigénszint?

Ezeknek az intelligens készülékeknek az a lényege, hogy ellenőrzik az éjszaka mért oxigénszintet és pulzusszámot, illetve az ezekhez kapcsolódó rendellenességeket. A komolyabb eszközök részletesen kielemzik az oxigén esések előfordulását, körülményeit, ami az alvási apnoe jelenlétének felfedezéséhez is vezethet.

A normál érték 96-100% között mozog, 90-95% között viszont, már csökkent értékről beszélhetünk. 88% vagy az alatti érték esetén, annyira súlyos a helyzet, hogy a tünettel érdemes azonnal orvoshoz fordulni.


Milyen eszközök vannak a modern piacon?

Érdemes megismerni az orvostechnikai légzésfigyelő készülékeket, mert bőven tartogatnak pozitív meglepetést. Ezekből hoztunk most egy rövid válogatást:

1. A légzésfigyelő gyűrű: Ez egy kényelmes, formatervezett gyűrű, ami folyamatosan képes mérni a véroxigénszintet és a pulzust. De nem csak erre képes. Amennyiben éjszaka légzéskimaradást vagy rendellenes pulzust érzékel, beavatkozik, és levegővételre készteti a használóját.

2. Légzésfigyelő készülék külső állomással: Ez a babáknál használható eszköz tényleg olyan, mint egy egész analizáló központ. Méri nem csak az aktivitást, de a véroxigénszintet és a pulzusszámot is. Bluetooth segítségével pedig át tudja küldeni az adatokat a telefonunkra. Így mi is folyamatosan figyelhetjük az eredményeket.

3. Alvási apnoe okosóra: Ez azoknak az okos óráknak az egyike, amely valóban képes a pontos mérésekre. Rossz véroxigénszint-eredmény vagy rendellenes pulzusszám esetén pedig képes rezgéssel vagy hanggal riasztani.

A nyugodt álom tehát már gyűrű vagy karóra formájában is elérhető, így nem maradhat észrevétlen a légzéskimaradás.

Irány a webshop!