FESZTIVÁLOK A ZSÖK NKFT. SZERVEZÉSÉBEN A BELVÁROSBAN ÉS A ZSOLNAY NEGYEDBEN

Időpont
2022.05.20. 10:00 - 12.31 20:00:00

május 20–22. Zsolnay Piknik

Helyszín: Zsolnay Negyed egész területe

A Zsolnay Negyed első, szezonnyitó szabadtéri programja a Zsolnay Piknik. Kihasználva az év első igazán meleg hétvégéit, a tavaszi zsongást, egy laza, kellemesen szórakoztató, ugyanakkor minőségi hétvégére hívjuk az egész családot. A Piknik nem titkolt célja, hogy a város lakói számára megnyissa a Zsolnay Negyed csodálatos belső parkjait, élhető, szerethető tereit, és arra ösztönözi a családokat, hogy egy pokrócon heverészve pihenéssel, minőségi szórakozással itt töltsenek egy egész hétvégét. A jórészt könnyűzenei programok nagy része két szabadtéri színpadon zajlik, ezeket ingyen biztosítjuk a nagyközönség számára. Mindhárom este a Pirogránit udvari színpadon fizetős programmal zárjuk a napot. Saya Noé// Belau// Дeva-Tripla koncert, Sárik Péter Trió & Falusi Mariann Jazzkívánságműsor 2. Ónodi Eszter & The Open Pub.

Városi Gyereknap – Zsolnay Gyereknegyed

2022. május 28-29. szombat-vasárnap 10.00 – 19.00

Első ízben rendezik meg a Zsolnay Kulturális Negyedben a Városi Gyereknapot Pécsett! Ennek jegyében a város legnagyobb játszóterévé változik május utolsó hétvégéjére a Negyed, ahol a legkisebbektől a kamaszokig mindenki megtalálja a neki való szórakozást, elfoglaltságot, játékot.

A Pirogránit Udvaron 28-án, szombaton lesz a „Közlekedik a család” közlekedésbiztonsági vetélkedő Baranya megyei fordulója az Országos Rendőr-főkapitányság szervezésében, vasárnap a Varázshangok csapata várja a családokat sok-sok játékkal és foglalkozással.

A Ginkgo térre Star Wars-hősök érkeznek, bűvész „járőrözik”, bemutatkozik a Magnus Aircraft, a Duna-Dráva Nemzeti Park, többféle ügyességi és kézműves játék valamint Varázsóra várja a gyerekeket.

A Látogatóközpontban planetáriumi előadások, a Varázstér és a VR Univerzum (29-én mindenkinek diákjegy jár!) csalogatja a családokat, az m21 Galériában pedig legújabb, az univerzum tematikájához kötődő kiállításunk nyílik.

A Negyed déli oldalán a „nagyobb gyerekeknek” sport kedvelőinek mászófalak, extrémsport- és motoros bemutatók!

A Gyereknap hétvégéjén lesz még többek között Olvasóliget, Europe Direct sátor, sakk oktatás és szimultán, slackline, társasjáték-foglalkozások, játékavatás a Csillagteraszon, Mosolyország, Rátgéber Akadémia kosárlabdameccsek és sokféle finomság!

#városigyereknappécs #zsolnaynegyed #gyereknegyed #közlekedikacsaládbaranya

#starwarspécs #sakkanegyedben #játékanegyedben stb.

június 23-26 Sétatér Fesztivál + 27-től július 3-ig Gasztro fesztivál

Helyszín: Sétatér, Szent István tér

A Sétatér a pécsi belváros ikonikus helyszíne. Már a századelőn szerveztek itt térzenei és egyéb rendezvényeket a város polgárainak, akik békésen korzóztak a gesztenyefák árnyékában. A sétatéren felállított szabadtéri színpadon zajlott a belvárosi nyári fesztiválszezon első rendezvénye, a Sétatér Fesztivál, amely programjaival, gasztronómiai kínálatával kellemes időtöltést kínál a pécsi és Pécs környéki családoknak és az idelátogató turistáknak. Az idei évben a szokásos- tömegvonzással rendelkező- nagyszínpadi produkciók mellet, a térrel szomszédos Rózsakertben szeretnénk a koraesti idősávban, irodalmi és zenés irodalmi produkciókat bemutatni – visszautalva a fesztivál eredeti gondolatára a „Művészet és Gasztronómia” összefonódására.

Teljesen új kezdeményezésként, első ízben rendezzük meg a Gasztro fesztivál keretében a MoziPiknikünket, ahol az árnyas fák ölelte füves parkban, a szabadtéri mozi varázsát összekötjük a szabad, piknikezős feelinggel.

július 7-10. Zsolnay Fényfesztivál

Helyszín: Széchenyi tér, Sétatér, Szent István tér, Janus Pannonius utca, Színháztér, + egyéb belvárosi helyszínek

Hazai alkotókat előtérbe helyező, nemzetközi elismertségű négynapos fesztivál, mely organikusan ötvözi a fényfesztiválok szemkápráztató világát utcaművészeti produkciókkal, újcirkuszi előadásokkal és zenei programokkal. Egyedi a hazai fesztiválpalettán, de Európa fényfesztiváljai közül is kitűnik összművészeti megközelítésével.

A közönség és a szakma által is többszörösen díjazott rendezvény, melynek során tudatosan foglalkozunk a lokális értékek bemutatásával, nemzetközi és szakmai kapcsolatok építésével, mégis olyan fesztivált kínálunk továbbra is, ami igazi nyári családi esemény.

augusztus 18–21

Múzeumutca + a Szent István napi ünnepséggel

Helyszín: Sétatér, Szent István tér Káptalan utca

A fesztiválok sorában a legfiatalabb jellegzetessége, a Káptalan utcában tevékenykedő szervezetek összefogásából létrejövő sokszínű, mégis határozott stílusjegyeket életrekeltő fesztivál. Melyben a minőségi gasztronómiát felvonultató Pécsi Szelet - Gasztro piknik-nek ugyanolyam létjogosultsága van, mint a zenei, a zenés irodalmi, a gyerekprogramoknak, vagy a Janus Pannonius Múzeum tudományos és - művészeti előadásainak és a környék iparművészei alkotásait bemutató Design Ligetnek

2022-ben a Múzeumutcai programsort összekötjük a Szent István napi ünnepséggel a Sétatéren, ezzel is kibővítve – széthúzva a fesztivál területét.

augusztus 26–28. Szamárfül Fesztivál

Helyszín: Zsolnay Negyed

A Negyed hagyományos, nyárbúcsúztató fesztiválján közel száz ingyenes programmal várjuk a családokat. A gyermek- és családi fesztivál programkínálatában a sport és ügyességi aktivitásoktól kezdve a báb- és gyermekszínházi előadásokon keresztül a gyermekkoncertekig minden olyan tevékenység megtalálható, amely idevonzza a gyermekes családokokat, felhőtlen szórakozást biztosítva a nyári szünet utolsó hétvégéjén.

szeptember 17. Zsolnay Negyed Éjszakája

Helyszín: Zsolnay Negyed

A Világörökség és Infopont divízióval együttműködve, a Zsolnay Negyedhez kapcsolódó új értéket létrehozva, a hagyományos és merőben új eszközöket felhasználva szeretnénk felhívni a közönség figyelmét a Zsolnay Negyed fantasztikus értékeire. Mindezt oly módon, hogy azok számára is képesek legyünk különleges élményt nyújtani, akik jól ismerik a Zsolnay Negyedet. Egyrészt hagyományos módon, a korhű jelmezbe öltözött idegenvezetőink segítségével, akik a Zsolnayak korát megidéző miliőben mutatják be az érdeklődőknek a Negyedet, annak látványosságait, értékeit, a Zsolnay család életét.

Másrészt célunk a Zsolnay Negyed különleges, unikális tereinek és értékeinek rendhagyó módon történő bemutatása egy összművészeti esemény keretén belül. Az irodalom és a színház eszközeivel szeretnénk újraértelmezni és innovatív módon bemutatni a Negyed különlegességeit. Kortárs írókat (pl. Keresztesi József) kérünk fel arra, hogy a Negyed egyedi tereire (Gyugyi-gyűjtemény, Rózsaszín Kiállítás, Család- és Gyártörténeti Múzeum, Kékváza udvar, Zsolnay Kisasszonyok tere) reflektálva hozzanak létre 1-1 irodalmi alkotást (novella, monodráma, mikro-jelenetek), mely történeteket egy felkért rendező színházi előadássá adaptál. Ezen a rendhagyó estén az ide érkező látogatók a „Zsolnay történetek” rendhagyó színházi körsétájának keretében ismerhetik meg a Zsolnay nemzeti értéknek számító tereit és látványosságait. Úgy véljük, hogy ez az összművészeti interpretáció új, különleges fénytörésben tudja bemutatni ezeket az értékeket, szélesebb célközönség körében népszerűsítve azt.

szeptember 22–25. Pécsi Napok

Helyszín: Széchenyi tér, Kossuth tér, Színház tér, Jókai tér

Pécs egyik legnagyobb múltú fesztiválja számos művészeti és kulturális eseményt integrál magába, az utóbbi időben pedig egyetlen hosszú hétvégére koncentrálódik. Az összművészeti, kulturális fesztivál egyik fontos törekvése, hogy lehetőleg minden korosztálynak kínáljon programokat és élményeket. A Zsolnay Örökségkezelő NKft. elsősorban a fesztivál gerincét adó koncerteket és egyéb programokat szervezi a fesztivál fő helyszínén, a Széchenyi téren, ezen kívül együttműködik számos más intézménnyel is, melyek programjai beintegrálódnak a Pécsi Napok teljes programkínálatába, sokszínűvé téve azt.

Ez az egyébként nagyszerű fesztivál pont a nagy múltja miatt kis vérfrissítésre szorul annak érdekében, hogy a fiatalabb korosztály számára is vonzóbbá tegyük, ennek érdekében szeretnénk az egyetemmel az egyeztetéseket kezdeményezni a Pécs City Carnevál visszacsempészésre a nagymúltú fesztiválunkba.

november 25. – december 24. Advent/Pécsi Kézműves- és Mesevásár

Helyszín: Széchenyi tér, Kossuth tér, Jókai tér

Az elmúlt évben megújult Adventi Kézműves és mesevásár új irányvonalát követve ez évben is minőségi, az adventhez eszmeiségéhez illő, programokkal, hangulattal, varázslatos fényekkel, épületfestő gyerekrajz pályázattal szeretnénk minél több érdeklődőt Pécsre vonzani, valamint a városlakóknak is maradandó emlékeket nyújtani.

december 27–31. Szilveszter

Helyszín: Széchenyi tér

A Széchenyi téri óév búcsúztató, újév köszöntő hagyományos programunk alapvetően egy hatalmas utcabál, ahol a térre kilátogatók minőségi élőzenés koncertekkel, tánccal, majd DJ-vel várhatják az újévet.

Irány a webshop!