Zsolnay Látványmanufaktúra és Apostolos terem

Az eozintechnika története a régmúltig nyúlik vissza, az alapját képező redukciós lüszter készítés perzsa eredetű, az üvegművességből átvett eljárás. A XIX. század utolsó évtizedeiben újra reflektorfénybe került, Magyarországon Petrik Lajos, a budapesti Ipariskola igazgatója és Wartha Vincze, a Műegyetem professzora kísérleteztek sikeresen a redukciós mázakkal. Zsolnay Vilmos az ő kísérleti eredményeikre támaszkodva egyedül fejlesztette tovább a technológiát, az ő nevéhez fűződik az égetési eljárás és a sokszínű mázazás kidolgozása. A technika az „eozin” nevet kapta, a görög „eos” (hajnal) szóról, talán mert az első sikeres darabok halványpiros színe a hajnal pírjára emlékeztetett.

Alapanyagok gyártása

Az eozin termékek előállítása különleges technológiával történik. Ennek megfelelően az eredeti receptek alapján a felhasznált anyagok java része a manufaktúrán belül kerül előállításra.

A három legfontosabb felhasználásra kerülő alapanyag:

  • öntőmassza − főbb összetevői a kaolin, agyagok és homok, ezek speciális receptúra alapján összeőrölt keveréke adja meg az alapanyagát.
  • mázfritt − 15-20 fajta anyag elegyéből készülő granulátum, mely a manufaktúrában kerül leőrlésre a megfelelő szemcsenagyságra.
  • eozinfesték − receptúrája egyedi kialakítású, helyben készülő, mely képes alkalmazkodni a végső különleges égetési folyamathoz.
  • Nyersgyártás

A nyersgyártás során nyeri el a termék a végleges alakját. Ugyancsak a nyersgyártás során kerül sor az áttörések kialakítására, azaz a formából kivett termék falazatát éles késekkel kivágva csipkeszerű finom felület kapunk.



A nyersgyártás főbb folyamatai:

Mázolás, égetések

A termék, formájától függően, két- vagy háromszori égetésen és egy mázfelvitelen megy keresztül mire a végső festésre alkalmas, alapmázas állapotába kerül. A folyamatban található égetések fő feladata a termék szilárdságának kialakítása.

Égetési folyamatok:

  • zsengélő égetés − öblös termékeknél kerül sor erre, illetve egy belső mázolásra, hogy a vázák belseje biztosan vízálló legyen.
  • cserépre égetés − a nyers vagy zsengélt terméket először cserépre kell égetni, ahol megkapja végső szilárdságát.
  • mázolás − a cserépre égetett termékre viszik fel az első alapmázat, amely minden esetben fújással történik szórópisztoly és sűrített levegő segítségével.
  • alapmázas égetés − a lefújt darabokra újabb égetés vár, melynek eredménye az alapmázasnak nevezett félkész termék.

Festészet

A termék végső mintázatának megrajzolása, a különböző dekor és eozin festékek felvitele a mai napig kézzel történik. A festék anyagának összetételében rejlik a titok, hogy miképpen képes az égetés során a felvitt barnás festék különböző teljesen más színné átalakulni, sőt megdöbbentő módon fémes kinézetet produkálni.



Redukciós égetés, lemosás

Az utolsó lépés a speciális kondíciókkal végrehajtott égetés, mely végeztével a termék elnyeri végső, utánozhatatlan színét. Az égetés paramétereit, akárcsak a felhasznált alapanyagok, mázak és festékek összetételét a titok homálya fedi.

Jegy információk

Teljes árú felnőtt: 1.800 Ft

Kedvezményes felnőtt: 1.530 Ft

Nyugdíjas/Diák/Pedagógus: 1.300 Ft


Forrás: Zsolnay Kulturális Negyed

Elérhetőség
Név
Zsolnay Látványmanufaktúra és Apostolos terem
Cím
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 37.
Telefonszám
+36 72 500 350
Email
Nyitva tartás

hétfő: zárva
kedd: zárva
szerda: 10:00 - 17:00
csütörtök: 10:00 - 17:00
péntek: 10:00 - 17:00
szombat: 10:00 - 17:00
vasárnap: 10:00 - 16:00

Irány a webshop!