Több mint tanszék! – kiállítás a 30 éves pécsi néprajz szakos oktatás tiszteletére

Éppen 30 éve, az 1991–92-es tanévben indult meg a Pécsi Tudományegyetemen a néprajz szakos oktatás. Az évfordulóról tudományos konferenciával, kiállítással és egész napos programmal emlékeznek meg.

A „Pécsi néprajz 30” című konferencia (2021. október 8., 11:30; PAB Székház, Pécs, Jurisics Miklós u. 44.) reflexió arra, hogy a tanszék megalakulása óta az „anyagi kultúra” kutatását, a folklorisztikát és a kulturális antropológiát a néprajztudományon belül azonos súllyal jeleníti meg. Mindhárom tudományterület reprezentálható a tanszék egy-egy korábbi, jelentős hazai vagy nemzetközi pályázatával, amelyekre e konferencia kínál visszatekintési lehetőséget. A tudományos fórumon a kutatások egyik korábbi vezetője, egy abban részvevő oktató és az ennek a projektnek köszönhetően a szakmában helyet talált hallgató előadása hangzik el.


Kép
PLAKÁT 30
Fotó: User

Október 9-én, szombaton 16:00 órakor nyílik meg a JPM Néprajzi Osztályán (Pécs, Rákóczi út 15.) az kiállítás, amelyen a tanszéken végzett, és azóta a képzőművészetben karriert befutott hallgatók (Agócs Írisz grafikus, illusztrátor, Csille Márta nemezművész, Gebauer Hanga fotográfus, Koczián Zoltán fotográfus, Varga Judit restaurátor) művei tekinthetők meg a 30 éves pécsi néprajz szakos oktatás tiszteletére.

A megnyitót 18:00 órakor koncert követi a Reggeliben (Pécs, Király u. 23–25.), ahol egykori tanszéki hallgatók lépnek fel (Csajkás Júlia és a Rokokó Rosé /etno- indie rock/, Hajba Gergő, dr. Daydreamer PhD. /ambient/, Kurucz Réka /népdalénekes/, Nemes-Horváth Orsolya /operaénekes/). A találkozó közös informális beszélgetéssel zárul.

Irány a webshop!