Praktikus tippek a kutya bundájának ápolásához

A kutyus szőrzetének típusa határozza meg azt, hogy milyen jellegű ápolást igényel és milyen időközönként. Az azonban egyértelmű, hogy mindegy mely típusba tartozik, a bundáját gondozni kell. Ez kedvencünk egészsége, közérzete, megjelenése szempontjából is rendkívül fontos.

A KUTYÁK SZŐRZETÉNEK TÍPUSAI

Többféle típus létezik, a hosszú selymesebb bundától kezdve, a szálkásabb szőrzetig. Nézzük meg őket egy kicsit részletesebben!

Hosszú szőrű bundát viselnek például a Yorkshire terrierek, a shi-tzuk. Ez a szőrzettípus rendszeres fésülést követel meg annak érdekében, hogy ne csomósodjon össze. Először egy fémfésűvel, később sörtekefével vagy egyenes fogazatúval fényesebbé tehető a bunda. A szőrzetváltásra oda kell figyelni, ilyenkor gyakoribb ápolás szükséges. A fürdetésük, nyírásuk szintén elengedhetetlen, ehhez azonban kérhetünk segítséget az erre specializálódott szakemberektől.

A rövid, sima szőrű kutyusok, mint például egy tacskó vagy vizsla ápolása könnyebb. Elegendő gumikefével átmasszírozni, hetente átkefélni a bundát, a növekedéssel ellentétes irányba, az elhalt szálak eltávolításához. A drótszőrű kutyusoknál rendszeres, erősebb fésülés alkalmazandó.

KÜLÖNLEGES BUNDÁK ÁPOLÁSA

Vegyük például a dupla szőrű kutyusok táborát, ilyen egy juhászkutya, labrador vagy egy husky! Tömöttebb aljszőrök és mellette kemény fedőszőrök borítják. Erőteljesen vedlenek szőrzetváltáskor, ezekben az időszakokban nagy gondot kell fordítani a bundájuk ápolására. Ez a folyamat jelentősen gyorsítható, emellett szőrüket ritkíthatjuk is igény szerint.

Különleges bunda tulajdonosai a zsinóros szőrű kutyák is, mint például a pulik és a komondorok. Az ő esetükben elegendő évente 2 alkalommal rendbe hozni a bundát, ehhez érdemes szakembert felkérni. A vegyes szőrű kutyusok szőrét célszerű trimmelni is. Ebbe a csoportba tartoznak a spánielek és a retrieverek. A lágyabb fedőszőröket fésülni kell a filcesedés megelőzése érdekében.

Mindegyik szőrzettípus egyedi ápolást, specifikus törődést igényel. Az alapvető feladatok azonban nagyrészt azonosak. Mégpedig a bizonyos időközönkénti fürdetés, valamint a speciális samponok, nyakörvek használata. A Grandopet.hu oldalon ehhez szükséges ápolókellékek bőséges kínálatából válogathatunk.

A SZŐRZETVÁLTÁS TUDNIVALÓI

Gondos gazdiként az egyik legfontosabb teendőnk, kutyusunk egészsége érdekében a folyamatos bundaápolás. A tavaszi és őszi váltásra érdemes idejében felkészülni, és minél több praktikus kelléket beszerezni, hogy meggyorsítsuk a folyamatot, és megfelelően szinten tartsuk a szőrzet állapotát. Ehhez speciális fésűket, keféket, szőrápoló termékeket célszerű alkalmazni. Emellett a szőrnyírásról sem szabad elfeledkezni, különösen a farok alatti terület és a talppárnák számítanak kritikus pontoknak, melyeket biztonságosabb kozmetikussal végeztetni.

Sok-sok türelemmel, időnként jutalomfalatokkal megkönnyíthetjük mindezt kutyusunk számára, és idővel hozzászokik, sőt, megszeretheti a gondoskodást.

Irány a webshop!