Mitől lesz menő egy elektromos autó?

Egy elektromos autó mitől lesz menő? Ezt a kérdést általában csak azok szokták feltenni, akik még nem vezettek elektromos modelleket. Viszont azok, akiket már magával ragadott ez a világ, nem gondolkodnak ezen.


És itt most nem csak a Tesláról beszélek, bár kétségkívül ez az a gyártó, ami által menővé vált az elektromos meghajtású autó. Épp ezért nem vehetjük ki őket és az autóikat a képletből. De nézzük is akkor, hogy mitől lesz menő egy elektromos autó.


ETTŐL LESZ MENŐ EGY ELEKTOROMOS AUTÓ

2021-ben még mindig ott tartunk, hogy szuper az elektromos autózás? Még szép! Van-e jobb dolog annál, mint hogy egy környezetbarát technológiával meghajtott autót szeretnénk? És mellesleg számos olyan modell van, ami jól is néz ki. Ráadásul a mai napig sem tudja egyetlen gyártó sem legyorsulni ezeket a szörnyetegeket! Pedig akadt már rá jelentkező bőven. Mégis vannak olyan elektromos járgányok, amiket még egy Ferrari sem tudott térdre kényszeríteni. Ez azért elég komoly, nem?


Az elektromos autózásnak annyi előnye van, hogy sokáig sorolhatnám. Kezdve a már említett környezetvédelmi szemponttal, érdemes megemlíteni a városok levegőjét. Azt a levegőt, ami tele van káros anyagokkal, hála a belső égésű motoroknak. Ha mindenhol csak elektromos járművekkel közlekednénk, nem lenne szmog, nem lenne a levegő tele káros anyagokkal!


CSAK A TESLA?

Egyszerűen Elon Musk jó érzékkel tette szexivé az elektromos autózást. Nem véletlen, hogy a modelljeit is S, 3(e), X, Y jelölésekkel látta el. Sokan tudnak azonosulni vele, sokan egy őrült zseninek tartják, és talán nem is állnak túl messze a valóságtól.


Továbbá a már említett eszeveszett gyorsulást is az ő modelljei produkálják csak igazán. A Model 3 Performance változata például akár 3,3 mp alatt is eléri a 100 km/órás tempót. Ha épp elektromos autót keresel, szeretnéd ezt a gyorsulást átélni, a Tesla Model autókat készletről megveheted a 101 EV Parknál.


PÉNZ BESZÉL

Persze nem mindegy, hogy milyen gyártó mely modelljét választjuk magunknak. Gondolok itt az árra, a felszereltségre, a hatótávra, stb. De az biztos, hogy ezen autók üzemeltetése sokkal gazdaságosabb, mint a robbanómotoros társaiké.


A fenntartási költségek egy elektromos autó esetén jelentősen csökkennek. Az üzemanyag költsége gyakorlatilag nullázható, ha ingyenes töltőpontokon vagy otthon a saját napelemünkről töltjük az autónkat. De a mostani üzemanyagárak mellett a hálózatról való töltéssel is sokkal jobban kijövünk, mintha üzemanyagot kellene tankolnunk.


A szervizköltség közelít a nullához. Nem kellenek olyan mozgó alkatrészek, mint a robbanómotoros társaikba. Nem termel akkora hőt a motor, mint a fosszilis üzemanyagokkal működők. Ez sokkal kisebb megterhelést jelent számos alkatrésznek. A fékeket is jobban kímélik ezek az autók. Egy egypedálos, erős visszatöltéssel működő üzemmódban normál használat mellett szinte feleslegessé válik a fékpedál.

Irány a webshop!