Megoldás a vállalkozások likviditásának megőrzésére válsághelyzetben

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válsághelyzetben is fontos, hogy a cégvezetők a munkavállalók egészségének megőrzése mellett a termelékenységet is fenntartsák. Milyen megoldási lehetőségek vannak a likviditás megőrzése érdekében, olyan időben, amikor a bankok csökkenő hitelezési hajlandóságot mutatnak a begyűrűző válság hatására?


A kis cégektől kezdve a multikig minden piaci szereplő kivár, és a kiutat igyekszik megtalálni a túlélés érdekében. A megoldás a pénzügyi tudatosság, valamint a vállalkozások életének kötelező, de sokszor elhanyagolt része, a pénzügyi tervezés előtérbe helyezése.


MILYEN LEHETŐSÉGEI VANNAK A KISVÁLLALKOZÁSOKNAK?


Sok cég, főként multi beszállítók, szállítmányozók, építőipari, valamint kezdő vállalkozások számára okoz gondot a mindennapi élet, valamint a jövő finanszírozásában az iparágra jellemző sajátosság, a hosszú fizetési határidők. Ezek ugyanis komoly likviditási problémákat okozhatnak, amik ellehetetlenítik a cégek növekedését, rosszabb esetben a működését.


A faktoring olyan, a bankhitelnél kedvezőbb finanszírozási forma, amely a jelen válsághelyzetben egyre elterjedtebbé válik hazánkban is. A faktorálás az aktív vevőkövetelések eladását, pénzre váltását jelenti. Nagy előnye, hogy kevésbé adósítja el a cégeket, mint a bankhitel, hiszen mind futamidejében kedvezőbb, mind egyéb jellemzőiben: rugalmas, egyszerű, gyors és átlátható. A FlexiBill által kínált digitális faktoring még a hagyományos faktoringnál is gyorsabb és rugalmasabb lehetőséget nyújt a vállalkozások számára.


HOGY SEGÍTHET A FAKTORING?


Finanszírozási segítség igénybevétele előtt természetesen számos kérdés merül fel a cégvezetőkben, amelyeket a faktoringot illetően ezúton próbálunk meg általánosságban összeszedni, megválaszolni.

  • Mennyire bonyolult és időigényes a folyamat, hogyan juthat a cég a pénzéhez?
  • Mi a biztosíték arra, hogy a vevőm megbízható, és megkapom a pénzem? Egyáltalán mikor kapom meg?
  • Körbetartozás esetén mi történik a vállalkozásommal?

A faktorral megkötött (keret)szerződés értelmében mindezen problémák esetén megoldást jelent a faktoring.


A faktorálás menete digitális faktoring esetén 100%-ban online intézhető, amivel további értékes idő és erőforrás fordítható hasznosabb dolgokra. Az előzetes elbírálás, vevőminősítés után a faktorcég elküldi az előre kalkulált faktordíjat, vállalási feltételeit, majd a szerződés megkötése után azonnal faktorálhat a cég. Lehetőség van csak 1, de akár az összes számla faktorálására is. A faktor pedig vállalja, hogy a számla ellenértékének 90%-át 24 órán belül kifizeti, a fennmaradó rész költségekkel csökkentett részét pedig akkor, amikor a vevő fizet.


A faktoring azért jó megoldás a cégek számára, mert a vállalkozást azonnal a saját pénzéhez juttatja, amit arra használ fel, amire szeretne, továbbá nem sodorja a vállalkozást adósságba, mindezt amellett, hogy a vevők folyamatos monitorozása által csökkenti a kockázatot.

Irány a webshop!