Egy speciális zártípus: az elektromos zár

A mai cikkünkben egy olyan speciális zártípusról lesz szó - az elektromos zárról - ami elektromos áram hatására engedélyezi a működést. Megnézzük, hogy miként működik, hol szokták alkalmazni őket, és miért jó választás ez a zártípus.


Mi is az a hagyományos zár?


Sajnos sokan összetévesztik a zárat a zárbetéttel, pedig ez két különböző dolog. A zár egy nagyobb egység, amibe kerül a zárbetét. Az ajtók gyártásakor kialakítanak a lap átfúrásával egy kilincstengelyt és egy furatot a kulcsnyílásnak. Majd elkészítik a zsebet, amit az ajtó élébe vésnek bele. Ide kerül majd a zár, amihez passzolni fognak azok a furatok, amiket a kulcsnak és a kilincseknek készítettek.


Ha megnézzük a Zardiszkont.hu elektromos zár kínálatát, láthatjuk, hogy mennyi termék elérhető ma a piacon.


Mi is az az elektromos zár?


A hagyományos zárakkal ellentétben itt már nem kulccsal érhető el az ajtó zárása és nyitása. Itt már elektromos áram hatására lesz engedélyezve a bejutás. Ha keresnünk kellene ilyen megoldásokat, akkor jellemzően a lépcsőházi bejárati ajtók ilyenek. Ezek azok, amiket akár a lakásból is tudunk működtetni a kaputelefon segítségével.


Milyen típusú elektromos zárak vannak?


Méretét és működését tekintve is számos változat áll a rendelkezésünkre. Próbáljuk meg meghatározni a különböző típusokat, hogy melyik mit is takar!


Az előlapra utalva vannak rövid változatok. Ezeket egy nyelvvel rendelkező zárak esetén szokták alkalmazni, továbbá ha a pajzsot leszerelik, akkor a többpontos zár fogadó elemébe is szokás befogatni. Ezzel szemben a hosszú változatot olyan ajtózáraknál alkalmazzák, amelyek két nyelvvel rendelkeznek.


A működési elveket tekintve is megkülönböztetünk egyes típusokat. Van a normál változat, ami addig engedélyezi a bejutást, ameddig feszültséget kap. Ezek azok az elektromos zárak, amik az a jellegzetes berregő hangot adják amíg nyithatóak.


Ezzel szemben egy automata változatnál már elegendő az is, ha egyetlen impulzus érkezik, mely biztosítja a bejutást (de csak egyszer). A működési módja miatt szokták impulzusos modellnek is nevezni.


Megkülönböztetni úgy tudjuk a berregőt és az impulzusost, hogy ez utóbbinál azon a részen, ahova a zár beakad, egy gomb van, amit a zár nyelve zárt állásnál állandó feszítésben tart.


Számos típus esetén találhatunk kiiktató kapcsolót. Ez nagyon jól jöhet akkor, ha állandó az átjárás az ajtón, például egy költöztetés során. Azonban elővigyázatosnak kell legyünk, ha ezt használjuk, mert könnyen nyitott állapotban maradhat.


A köznyelven az elektromos zárat szokás mágneszárnak is hívni.


Az MCM elektromos zár


Érdemes megismerkedni a spanyol MCM gyártó termékeivel. Ők már 90 éve vannak a piacon a minőségi záraikkal, így nagy tapasztalattal rendelkeznek. Automata és normál záraik is vannak, nagy választék mellett kiváló minőséget biztosítanak. Nem véletlen választják a termékeiket olyan sokan.


Bármelyik gyártó termékeit is válasszuk, fontos, hogy a megfelelő helyre a megfelelő változat kerüljön, hogy ki tudjuk használni az adott zár előnyeit.


Irány a webshop!