Díjeső a LOKART-on

Nagy sikerrel zárult vasárnap a LOKART, Pécs első képzőművészeti fesztiválja, ahol a művészeti programok mellett a zsűri által odaítélt szakmai díjakat is kiosztották; ráadásul a tervezettnél többet is, mert számos kiemelkedő alkotás született.

Kb. 60 pécsi alkotó munkáiból nyílt kiállítás a fesztivál keretében a Pécsi Galériában és a Művészetek és Irodalom Háza Martyn Ferenc Galériájában. Az alkotások a márciusban kiírt, mozgás tematikájú pályázat legjobbjai.

Az előválogató zsűrit Pinczehelyi Sándor, Szluka Balázs és Fekete Valéria alkotta. A fődíjat odaítélő szakmai zsűri tagjai: Petrányi Zsolt (a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjtemény főosztályvezetője), Kozma Zsolt (független kurátor, az Inda Galéria művészeti vezetője - Brüsszel) és Nagy András (Janus Pannonius Múzeum - osztályvezető, főmúzeológus) voltak. A kritikusok díját Nagy Gergely (Artportal főszerkesztője), Százados László (Balkon szerkesztője) és Aknai Katalin (művészettörténész, műkritikus) ítélték oda.

A Lokart 300.000 Ft-os fődíját a Zsolnay Örökségkezelő NKft. alapította, amelyet végül három kiállítónak megosztva ítélt oda a szakmai zsűri: Gáspár György Reuptake (Pécsi Galéria), Gyenes Zsolt Lumage (Martyn Galéria) és Makra Zoltán a/series/5 (Pécsi Galéria) munkái lettek a díjazottak.


Kép

A kritikusok díját Palatinus Dóra nyerte el Lehetséges irányok (Pécsi Galéria) című alkotásával. Ezzel lehetőséget kapott, hogy 2022-ben egyéni kiállítással mutatkozhasson be a Pécsi Galériában.

Kiállítási lehetőséget kapott a Martyn Galériában Burkus Judit Story of my life és Vercz Szilvia Kicsinyített mozdulatok című műveik alapján.

A kiállításokhoz külső belvárosi helyszínek is csatlakoztak: kirakataikban egy-egy műalkotást mutatott be a Corvina Könyvesbolt, a Lyr Kávézó, a Szünet kávézó, a Bagolyfészek Antikvárium, a Kiko Designbolt és a PONT design és divat üzlet.

A kiállítások mellett megrendezésre kerülő szakmai beszélgetéseken a hazai képzőművészeti élet és szaksajtó meghatározó szereplői vettek részt. Vendégünk volt: Don Tamás kurátor a debreceni MODEM-ből, Prosek Zoltán igazgató a szentendrei Ferenczi Múzeumból, Pados Gábor, az acb Galéria tulajdonosa, műgyűjtő, Topor Tünde az ArtMagazin és Hajdú István a Balkon című művészeti magazin főszerkesztője, Bojár Iván András, a Gallery Max művészeti vezetője, műkritikus, valamint Patrick Taylor, az Új Művészet szerzője.

Bár az időjárás nem mindig volt kegyes, ennek ellenére a szakmai programokat is kiemelkedő érdeklődés kísérte. A négy napos ingyenes fesztiválon több száz érdeklődő vett részt a pécsi belvárosban július 15. és 18 között.

A rendezvényhez kapcsolódó kiállítások augusztus 15-ig látogathatók a pécsi Galériában és a Martyn Galériában.

A kiállítások augusztus 15-ig látogathatók.

Irány a webshop!