A betakarítás mesterei a modern mezőgazdaságban: a kombájnok

A földeken a nagy területről, tetemes mennyiségű termény betakarításához a modern mezőgazdaságban kiemelkedően fontos szerep hárul a kombájnokra. Ezek a gépóriások biztosítják a hatékonyságot, a sokéves tapasztalat, és a legkorszerűbb technológia alkalmazásának köszönhetően.

Amennyiben alkatrészekre, kiegészítőkre van szüksége a meglévő gépezethez, nézzen körül a Bihar-Express Kft. kombájn alkatrészei között, és válogasson a kedvező árú, magas minőségű termékek széles tárházából.


Hatékonyság és fejlődés

Az arató-cséplő gépek megjelenésük óta hasonló kialakítással és működési metódussal rendelkeznek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ezek a szerkezetek ne fejlődtek volna a 19. század óta. A technológia fejlődését természetesen lekövette a mezőgazdaság is, így annak egyik legfontosabb munkagépe a kombájn is. A Föld népességszámának egyre rohamosabb ütemben történő növekedésével szükségessé vált az egyre hatékonyabb, gyorsabb és precízebb földművelési folyamatok elterjedése.


Működési elv és felépítés

A kézi betakarítás leváltására kifejlesztett kombájn egyszerre képes elvégezni az aratás, cséplés, magleválasztás és a tisztítás folyamatát. A modern gépek természetesen motoros meghajtásúak, ami biztosítja a nagy mennyiségek hatékony és gyors feldolgozását. A gép legfontosabb elemei: arató egység, cséplőszerkezet, szemleválasztó szerkezet, tisztítószerkezet, szállító- és tárolórész, szecskázó, vázszerkezet, járószerkezet, kormányszerkezet, vezetőfülke.

Ez a felállás az évtizedek során szinte semmit nem változott, de az egyes részeken belüli technológia és az alkatrészek hatalmas fejlődésen mentek keresztül.


A betakarítás csúcsa

A legmodernebb szerkezetek olyan mérőszámokkal rendelkeznek teljesítmény és hatékonyság terén, amik korábban elképzelhetetlenek lettek volna. A legkorszerűbb és legnagyobb méretű kombájnok akár 13-14 méter széles vágóasztallal is fel lehetnek szerelve, amely rendkívül széles betakarítási út vágására teszi alkalmassá őket. A cséplőcsatorna szélessége az 1700 millimétert is eléri, és 4 négyzetméteres, hasznos cséplési felület biztosított általa.

A gépezet hatékony üzemeltetéséről tízezer köbcentit is meghaladó, több száz lóerős motor gondoskodik. Mindezek együttesen biztosítják a 100 tonna/óra betakarítási teljesítményt.

A teljesítmény mellett természetesen egyéb kritériumokra is oda kell figyelni a kombájnok esetében. Mint a mezőgazdaságban általában, ebben az esetben is szem előtt kell tartani a környezetvédelem fontosságát. A teljesítmény növelése mellett a fejlesztők figyelmet fordítanak az alacsony károsanyag-kibocsátású motorok és újrahasznosítható anyagok felhasználására, amivel a környezeti terhelés minimumra szorítása, és a hosszú távú fenntarthatóság a kitűzött cél.


Irány a webshop!