Vajon a kutyáknak is szükségük van fogorvosra?

Mi, kétlábúak (ideális esetben legalábbis) naponta többször is fogat mosunk, és évente járunk a fogorvoshoz ellenőrzésre. De mi a helyzet négylábú kedvenceinkkel, akik nem használnak fogkefét, és azt sem tudják, mi fán terem a fogászati rendelő? Az ő esetükben vajon nem is kell külön figyelmet fordítani a fogak állapotára?


Fogas kérdés, egyszerű válasz


A jó hír: a kutyák körében nagyon ritka a fogszuvasodás, így bár a lyukas fogaktól nemigen kell tartanod, a rossz hír viszont az, hogy a szájüregi betegségek nagyon is gyakoriak, főleg az örökbefogadott ebek esetén. Ráadásul ezek döntő többsége bakteriális eredetű, ami a véráramon keresztül más szervekbe is eljuthatnak, ezáltal komoly betegségeket okozhatnak! Ezért érdemes rendszeresen ellenőriztetned kedvenced fogsorát, ám ha nincs egyéb probléma, akkor egy alapos tisztítás is elegendő lehet.


Ezt többnyire altatásban végzik, hiszen így a kutya nem fog ijedtségében ellenállást tanúsítani. Az állatorvosnak ilyenkor lehetősége van alaposan átvizsgálni a szájüreget, felhívni a figyelmedet az esetleges problémákra, és megtisztogatni a kutyus fogait a fogkőtől.


Természetesen minden kutyának eltérő időközönként lehet szüksége erre a procedúrára, azonban ilyenkor sem érdemes az orvosi költségeken spórolni, hiszen kedvenced egészsége a tét. Két vizsgálat között pedig a gazdi felelőssége, hogy gondot fordítson négylábú barátja dentálhigiéniájára.


Mit tesz egy lelkiismeretes gazdi?


A kutya ápolása és egészségmegőrzése közel sem annyiból áll, hogy vitaminokat adsz neki, és időnként megfésülöd a szőrét. Bizony nem tanácsos elhanyagolnod a fogait sem. Valószínűleg te is sokszor hallottad gyerekként, hogy “ne egyél sok csokit meg cukorkát, mert tönkreteszi a fogaidat”. A kutyák esetében ez úgy értelmezhető, hogy a nem megfelelő táplálék is hozzájárul a szájhigiénia romlásához.


Tehát érdemes olyan, jó minőségű eledellel kínálnod, ami segít megőrizni a szájüreg egészségét, mint például a Kutyakajas.hu-nál kapható Happy Dog tápok. A száraztáp emellett rágás közben valamelyest tisztítja is a kutyus fogait, ám ez nem jelenti azt, hogy nincs szükség további ápolásra.


Egy fogtisztító rágcsa vagy játék szintén jó szolgálatot tehet, és nem, nem helyettesíthető nyers vagy főtt csontokkal! Mindemellett ne feledkezz meg a kutya fogsorának alapos megtisztításáról sem, amihez alkalmazd az általad is ismert módszert, azaz a fogkefét és a fogkrémet.


Persze ne emberi használatra szánt eszközökkel próbálkozz, hiszen léteznek direkt kutyák számára készült fogkrémek és fogkefék. Ezekkel 2-3 naponta mosd meg kutyusod fogait, így elejét veheted a szájbetegségek és a fogkő kialakulásának.


A tisztítás során pedig ellenőrizd az eb szájüregét, és ha azt látod, hogy gyulladt az ínye, esetleg sebek vagy duzzanatok találhatóak rajta, netán a lehelete is kellemetlen, akkor ne késlekedj, irány az állatorvos!

Irány a webshop!