Milyen hatással van a kutyádra, ha stresszes és kiegyensúlyozatlan vagy?

A kutyák kiváló érzékszervekkel rendelkeznek, így vannak fajok, amelyek sokkal jobban látnak, hallanak vagy éreznek az embereknél. Azonban mi a helyzet az érzelmek érzékelésével? Valóban érzik a kutyák azt, amit a gazdi is átél?

Amennyiben stresszesek, feszültek és kiegyensúlyozatlanok vagyunk, rájuk is átragad az érzés? Számos kutatás vizsgálta már és vizsgálja jelenleg is, hogy érzelmi állapotunk milye hatással van a kedvenceinkre.


Korunk stresszforrásai

Az elmúlt időszak rengeteg feszültséget hozott az emberek életébe, amely által a szorongás mondhatni a mindennapok részévé vált. Sokan kerültek jobb esetben home office-ba, vagy veszítették el munkájukat, így megnövekedett az otthon töltött órák és napok száma.

Ugyan ha megkérdeznéd kutyádat ezzel a lépéssel kapcsolatban, valószínűleg kifejezné mélységes örömét, hiszen egész nap szemmel tarthat és több időt tölthet a társaságodban. Azonban ha ez a változás negatív hatással volt életedre, akkor valószínűleg a kutyád is meg fogja sínyleni.

A bezártság és a nehézségek következtében kialakult szorongást könnyen megérezheti és átveheti a környezeted is - legyen szó embertársról vagy négylábúról. Tanulmányok kimutatták, hogy stressz hatására a gazdiknak megemelkedik a kortizolszintje, amire a kutyák érzékenyen reagálnak, hiszen megérzik a változást. A kutyák igenis képesek átvenni az érzelmeinket, így ilyen esetekben nem csak magunkért, de környezetünkért éppúgy felelünk.

A kutya mindenféle hormonális és hangulatváltozást képes érzékelni. Amennyiben szomorú az ember, akkor a kutya sok esetben mellébújik komfortot és vigaszt nyújtva, ha pedig boldog, akkor a kutya is vele nevet. Ugyanúgy az emberi arckifejezésre is reagálnak. Ezért van az, hogy a kutyák kiválóan alkalmasak terápiás célokra.

Hogyan csökkentsd a kutyádra nehezedő stresszt?

Abban az esetben, ha a gazdi stresszel, az nem csak saját egészségi állapotára lesz hatással, de a kutyáéra is. Többek között megváltozhat az étvágya, az alvási szokásai felborulhatnak, és viselkedési zavarok jelentkezhetnek félelem és agresszió formájában. Tegyél meg mindent annak érdekében, hogy odafigyelj saját és kedvenced egészségére.

Amennyiben ilyen változásokat figyelsz meg a négylábú barátodon, akkor gondolkozz el, hogy milyen az a környezet, amelyben fogadod őt. Milyen érzésekkel és érzelmekkel küzdesz. Amennyiben képes vagy változtatni és kikerülni a saját kínzó gondolataid célkeresztjéből, akkor azzal neki is segítesz.

Amennyiben nem válik be, akkor nyugodtan próbáld ki a természetes összetevőkből álló gyógynövénykeverékeket, illóolajokat vagy CBD készítményeket. Ezeknek az anyagoknak köszönhetően egyensúlyban tarthatók a stresszhormonok, és kiegyensúlyozottabbá válhat a kedvenced.

Irány a webshop!