Miben más a mikroszkópos gyökérkezelés?

Miben más a mikroszkópos gyökérkezelés?

A gyökérkezelés egy olyan eljárás, ami az utolsó kísérlet a beteg fog megmentésére a foghúzás előtt. A fogorvosok egy része pedig már olyan technikai és szellemi tudás birtokában van, amivel megelőzhető lenne a beavatkozás. Ha ez mégsem lehetséges, a fogat gyökérkezelni kell. Ám korántsem mindegy, hogyan!

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

A páciens jellemzően fájdalom miatt keresi fel a fogorvost. Amikor ez a kínzó érzés már spontán is jelentkezik, esetleg aludni sem tőle az ember, akkor nagy a valószínűsége, hogy olyan visszafordíthatatlan fogbélgyulladás áll a háttérben, amit gyökérkezelni kell.


Ha a fog összes csatornáját sikerül szabad szemmel kitisztítani és fertőtleníteni, akkor a hagyományos gyökérkezelés is lehet sikeres. Ez azonban a nagy és kisőrlő fogaknál korántsem biztos! A Budapest Dental mikroszkópos gyökérkezelés azonban a legalaposabb kezelést teszi lehetővé, ami a végeredmény tekintetében is kecsegtetőbb.

A gyökérkezelés sikere

Az állapotfelmérés részeként röntgen készül, illetve az érintett területet részletesebben ábrázoló 3 dimenziós CBCT felvételre is szükség lehet. A gyökérkezelés sikeressége egyrészt múlik azon, hogy az előzetes képek alapján a fogorvos pontosan lássa a teljes csatornahálózatot, görbületet, esetleges gyulladásokat.


Anatómiailag például a felső hatos fogak jelenthetnek kihívást, hiszen általában ezeknek szabad szemmel mindössze 3 gyökércsatornájuk látható. Mikroszkópos és CBCT vizsgálattal észrevehető az esetek döntő többségében minimum még egy, de akár két gyökércsatorna is.

Ha a kezelő orvos ezeket nem veszi észre, a gyulladás idővel kiújulhat, hiszen a fertőzés továbbra is fenn áll.


A mikroszkópos gyökérkezelés tehát eleve egy biztosabb diagnózisról indul. A kezelés során pedig a nagyítás segít az orvosnak abban, hogy a fogat a legalaposabban feltárja és ezzel a fertőzést megszüntesse. A mikroszkópos gyökérkezelés ezentúl fejlettebb fertőtlenítési technikát alkalmaz és ezeknek az orvosoknak szélesebb körű ismereteik vannak a gyökérkezelési módszerekről. Ennek a kezelésnek a lehetőségei tehát nagyobb biztonságot adnak, több fogat lehet sikeresen megmenteni.

Ne bízza az ügyeletre fogait!

Sokan addig-addig nem vesznek tudomást a fog intő jelzéseiről, amíg azt már nem lehet figyelmen kívül hagyni. Az éles, lüktető fájdalomtól mielőbb szabadulni akaró páciens kivárja a sorát az ügyeleten és a gyors megkönnyebbülés reményében beleegyezik, hogy kihúzzák a fogát. A fog, ami pillanatnyilag elviselhetetlen kellemetlenséget okozott, még lehet, hogy évekig jól funkcionált volna!


A felesleges fog elvesztést úgy győzheti le, ha rendszeresen jár kontrollra, és minél nagyobb hangsúlyt fektet a helyes fogápolásra!


Az ügyeleti ellátás gyakran csak a minimális felszereltséggel rendelkezik. Sokszor röntgen sem áll a fogorvos rendelkezésére, így egy komplikáltabb gyökércsatorna feltérképezése szinte lehetetlen.


Ez a körülmény a gyökérkezelés precíz folyamatát sokszor ellehetetleníti, sok hiba adódhat. A gyulladás kiújul, és ha egyáltalán lehet, ismételni kell a kezelést, nappali körülmények között, egy jól felszerelt rendelőben.


A sérült fogak megmentésének módszerei közül csak egyik a gyökérkezelés. Gond esetén érdemes felkeresni specialistát, aki jártas a legújabb fogmentő technikákban és a mikroszkópos gyökérkezelésben. A XIII. kerületi Budapest Dental Fogászat élen jár a technikai újdonságok bevezetésében. Tapasztalja meg a különbséget a modern és barátságos fogászat, illetve az eddig megszokott között!


Irány a webshop!