Ismert és kevésbé ismert tények a manduláról

A mandula az egyik legízletesebb olajos mag, legyen szó akár a natúr vagy a sózott, pörkölt változatáról. Bár mindenki hallott már róla, és valószínűleg kóstolta is, viszont a többség nem sokat tud róla. Ezért nézzünk most meg pár érdekességet a mandulával kapcsolatban!


Őshazája a Közel-Kelet


A mandula a szubtrópusi, szubmediterrán vidékeken őshonos, ezért terem belőle sok például Irakban, Iránban, Törökországban. Ezeken a vidékeken roppant népszerűnek számít, a helyiek gyakran fogyasztják önmagában vagy ételek alkotóelemeként. Sőt, Jordániában éretlen formájában még savanyúságot is készítenek belőle, ami igazi ínyencség!


Ma már nem csak a közel-keleti országokban találkozni vele, hiszen termesztik Spanyolországban, Ausztráliában és Kalifornia államban is.


Ha nincsenek méhek, nincs mandula


Egyre többet hallani arról, hogy milyen súlyos problémákhoz vezetne, ha bolygónkon kipusztulnának a méhek. Ennek pedig a mandula is áldozatául esne, hiszen a virágait a szorgos kis méhek porozzák be, tehát ha ők eltűnnének, akkor mandulát sem ehetnénk többé. A termesztők ezért ügyelnek arra, hogy az ültetvényeken a méheknek is megfelelőek legyenek a körülmények.


Superfoodként tartják számon


Először is tisztázzuk, mit jelent ez a kifejezés? Olyan élelmiszerekre használjuk, amelyek gazdag tápanyagtartalmuknak köszönhetően jótékony hatással vannak az emberi szervezetre. A mandulának például magas az E-vitamin tartalma, de mellette található benne fehérje, vas, kalcium és rost is. De superfoodnak számít még például a zab, az áfonya, a fokhagyma, a fahéj, a bab vagy a lazac is.


Ezeket érdemes minél gyakrabban fogyasztani, hiszen a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek. Akár az Interfoodtól is megrendelhetjük az egészséges hozzávalókból álló ebédünket.


Kényes a hőmérsékletre


A mandulafa jól viseli a meleget, ellenben a hideget annál kevésbé. A fagyok viszont kárt tehetnek a rügyekben, ezért olyan területen érdemes csak termeszteni, ahol a telek is enyhék. Mint például a mediterrán éghajlatú országokban.


Nem mindegyik ehető


Világszerte körülbelül 30 különböző mandulafaj létezik, ám ezeknek csak töredéke az, ami emberi fogyasztásra is alkalmas - a többi pedig maximum dísznövényként funkcionálhat.


Sokrétűen felhasználható


Amellett, hogy önmagában fogyasztható, számos felhasználási módja létezik. A mandulatej például tökéletes alternatíva azok számára, akik laktóz- vagy tejfehérje-érzékenységben szenvednek. Lisztté őrölve a gluténmentes konyha egyik alapanyaga lehet, illetve azt se feledjük, hogy az eredeti marcipán is mandulából készül. Ha a reggeleinket egy marék mandulával indítjuk, azzal kordában tarthatjuk a vércukorszintet, és egészséges energiához jutunk.


Ám közel sem csak étkezési célokra alkalmas: a mandulaolaj teli van flavonoidokkal, ezért nagyon jól használható bőr- vagy hajápolásra is.

Irány a webshop!