Fordíts elegendő figyelmet kerékpárod karbantartására, akár otthonodban is!

Lassan eljön a jó idő, és kikerül a garázsból vagy a tárolóból a szeretett biciklid, azonban mielőtt felpattannál rá és nagy örömödben eltekernél a következő városig, érdemes egy gyors karbantartást eszközölnöd rajta. Mindezt annak érdekében, hogy minden a legnagyobb rendben legyen és ne hagyjon cserben az első kanyar után.


A karbantartást rábízhatod szakemberekre, de akár otthon is elvégezheted a munkálatokat, ha van annyi szabadidőd és hajlandóságod.


Milyen feladatokat tudsz te is ellátni?


Vannak olyan alapvető feladatok, amelyeket te is könnyedén kivitelezhetsz otthonodban anélkül, hogy nagyobb összegeket hagynál a szerelőnél. Azonban ehhez tudni kell, hogy mik azok a feladatok, amelyeket szükséges teljesítened biztonságod és a kerékpár élettartamának meghosszabbítása érdekében. Rendszeresen érdemes ellenőrizned a guminyomást, a fékeket és a lánc olajozottságát egyaránt. Így biztonságos és hatékony marad a kerékpárod, azonban szükséged van pár eszközre, amely segítségével kivitelezheted mindezt.


Mindenekelőtt szükséged lesz egy kerékpárpumpára, egy féktisztító szerre vagy olyan anyagra, amely oldja a zsírt, egy láncolajra, valamint egy feláldozható rongyra.


A folyamatot úgy szükséges felépítened, hogy minden pontosan a helyére kerüljön. Kezdd elsőként a lánc olajozásával. 3 olyan részfeladat van, amit el kell végezned.


Először a kerékpár láncát szükséges zsírtalanítanod, ehhez használnod kell a féktisztítót és a rongyot. A ronggyal fogd meg a láncot és fújj rá egy adag féktisztítót, majd kezdd hátrafelé tekerni a láncot. Így könnyen le tudod szedni a láncon ragadt zsíros szennyeződéseket.


Ritkábban ugyan, de érdemes alkalomadtán a fogaskoszorúval is elvégezni ezt a folyamatot. Abban az esetben azonban segítségedre lehet egy használt fogkefe is. Amennyiben esősebb az idő, akkor 2-3 hetente érdemes elvégezned.


Utolsó lépések a kerékpárod karbantartásáért


Következő lépés a láncolaj felvitele, amely során a láncot el kell kezdened hátrafelé tekerni és szépen lassan csöpögtetni az olajat. Többször is érdemes, valamint szükséges átforgatnod a láncot annak érdekében, hogy képes legyél a szemek közé bedolgozni az olajat. Majd kifejezetten lényeges pont a lánc külsejének a megtisztítása, hiszen a rátelepedett olajat kell letakarítani róla. Azért is lényeges ez a lépés, hiszen már visszafelé csomószor megpörgettük, így a hajtás bedolgozta az olaj nagy és szükséges részét a szemek közé.


A kívül lévő láncszemek összeszedhetik a port és a koszt, így ezért szükséges utolsó lépésként letörölni a láncot. Mindezt otthon is egyszerűen, valamint gyorsan el tudod végezni. Miért is vinnéd egy átlagos karbantartás miatt szerelőhöz a bringádat?


Amennyiben mégis bizonytalan vagy a folyamatban, nézz utána tüzetesebben, hiszen egy fék esetében balesetet is okozhatsz, ha nem megfelelően kezeled azt.


Irány a webshop!