Egy szósz, ami bárkit képes lenyűgözni

Sokan hallottak róla, de még mindig kevesen próbálták ki. A chutney egy olyan szósz, amely képes lehet serkenteni az étvágyat, és kiegészíthető vele bármilyen ebéd vagy vacsora.

Főleg azokban az időkben jöhet jól, amikor hideg és sötét van, amikor már unjuk a színtelen ételeket. A chutney élénk szósz, amit kulináris fogások kiegészítőjeként szolgálhatunk fel.

De vajon mire képes ez a mártogatós, és milyen fajtái léteznek? Ebben a cikkünkben eláruljuk, hogy miért képes ez az új élelmiszer bárkit lenyűgözni.

Aromás színek

A Szederka Gasztroshop Chutney készítményei friss gyümölcsökből és egzotikus fűszerekből készülnek. Emellett természetesen olyan vonzó alapanyagokat tartalmaznak, amelyek színt és aromát adnak a szósz számára.

A chutney-t még a gyarmatosítási időkben hozták be Európába az utazni szerető angolok. Ezek akkor még ismeretlenek voltak, főleg gyümölcsből, hagymából, valamint fűszerekből készültek. A mártogatóst annyira megkedvelték, hogy a konyhai személyzet, illetve a háziasszonyok egyaránt kidolgozták a saját változatukat. Ennek hála a chutney szinte bármiből és bármilyen formában készülhet.

Az egzotikus gyümölcsöket, mint az ananász vagy a mangó, szilvával és sárgabarackkal, esetleg édesebb tökfajtákkal helyettesítették.


A chutney leggyakrabban használt fajtái

A Szederka Gasztroshop kínálatában megtalálható Esbana saját recept alapján készített prémium minőségű chutney, amely bio minősítésű homoktövisből és a szőlő finom mustjából készült. Ennek egy kissé savanykás az íze, a szőlőnek viszont finom a zamata, így remekül kiegészítik egymást. Alkoholt természetesen nem tartalmaz, kizárólag szőlőmustot, bio homoktövisvelőt, nádcukrot és pektint.

Aki viszont ennél is izgalmasabbra vágyik, annak ott a Drakula Csókja, egy különleges mézes és fokhagymás szósz, ami teljes mértékben adalékmentes. Kiváló választás a szezámmagos pikáns csirkéhez, amit akár otthon is elkészíthetünk. A közepes erősségű chutney édesen savanykás, kicsit csípős, használható még libához, kacsához, bármilyen grillezett húshoz vagy önmagában mártogatósként.


Az étvágygerjesztő finomság

Az ízek széles palettán mozognak, hiszen a már említett gyümölcsös-fűszeres, savanykás-pikáns chutney mellett nem ritka a csípős, illetve az édes változat sem. Ráadásul ez a mártogatós szinte bármilyen eseményen szívesen látott vendég, tekintve, hogy grillezéshez, éttermekben, halak mellé, sajtokkal kombinálva is remekül használható. Az általában intenzív, lekváros textúrával rendelkező finomságot senki sem fogja visszautasítani.

Nem beszélve a jótékony tulajdonságairól, minthogy serkenti az étvágyat, kiegészíti a finom konyha minden elemét. Ajándékba is adható, így nem kell tovább gondolkodni a következő ünnepi meglepetésen sem.

Irány a webshop!