Niké szobor

Történet

Makrisz Agamemnon győzelem istennő szobrát 1975-ben állították fel a Mecsek oldalban, akkor még természetesen felszabadulási emlékműként.

Ez a görög származású művész talán legjelentősebb köztéri alkotása.


Egyperces - szerző: Horváth Viktor, író

- Láttad, mit műveltek veled a halandók ott a távoli északon, leányom? – kérdezte Zeusz Nikét, a győzelem istennőjét, mikor az Olümposzról letekintve meglátta a pécsi Niké szobrot.
– Láttam, atyám – mondta Niké udvariasan (Zeusz főisten nem vérszerinti apja volt, viszont a patriarchális világban illik a főnököt apának tekinteni).
– És? Vélemény? Nem felháborító? Én a helyedben kiakadnék, és valami büntit küldenék a pécsiekre. Pölö hogy megint jól foglalja el őket valaki.
– Szerintem tök jó szobor. Atyám elfelejti, hogy mi itt a túlvilágon nem emberi szemmel látunk. Hanem itt a lényeget is látjuk. Szerintem atyámnak kissé agyára ment a túl nagy hatalom.
Zeusz ekkor több tiszteletre intette beosztottját, de azért elgondolkodott, és visszavett a nagy arcából. Pécs pedig semmiféle büntit nem kapott a furcsa Niké szoborért. A várost azóta senki nem foglalta el, nem rombolta le, nem gyújtotta fel – ha bünti, azt a pécsiek maguk intézik maguknak.

Komoly
Absztrakt mű, és sokaknak nem tetszett, amikor 1975-ben felavatták. De jobb volt, mint ha géppisztolyos vöröskatonát tettek volna a város fölé felszabadulási emlékműnek. Makrisz Agamemnon formázta, és ő nevezte el a görög istennőről. Innen, tehát a nevéről tudjuk, hogy Niké, amúgy nem hasonlít az antik hölgyre.
Képzelhetjük azt, hogy lángot formáz, azt is képzelhetjük, hogy egy exobolygóról származó arzén alapú létforma hibernált állapotban, és azt is képzelhetjük, hogy tényleg Niké, a görög győzelemistennő bronz szelleme ő, amint megvált bennünket a II. Világháború borzalmaitól.

Jó nagy bronzszobor a város fölött – szép innen a kilátás.

Niké szobor
+ 0Niké szobor
Nyitva tartás

hétfő: 00:00 - 24:00
kedd: 00:00 - 24:00
szerda: 00:00 - 24:00
csütörtök: 00:00 - 24:00
péntek: 00:00 - 24:00
szombat: 00:00 - 24:00
vasárnap: 00:00 - 24:00

Irány a webshop!