A régió egyedülálló bábszínháza 56 éve tett szert országos hírnévre egy Ki mit tud? vetélkedő révén. A gyerkőcöknek szánt, meseirodalomra épülő bábelőadások hatalmas népszerűségnek örvendenek. A társulat több ízben is nemzetközi elismerésre tett szert az évtizedek során. Nem mellesleg Kós Lajos hagyatéka idén ünnepli hatvanadik születésnapját. A Bóbitáról mesélt nekünk Sramó Gábor, a bábszínház igazgatója.

Bábszakkörként indult

Pécsett 1951-ben a Művelődési Központban kaptak helyet az amatőr bábszínészek és -művészek. A Népművészeti Intézet révén a kor több neves írója is részt vett a bábművészet világában, olyanok, mint Weörös Sándor, Szentkuthy Miklós, Tamási Áron és Mészöly Miklós. Különböző történeteket írtak, amelyeket a bábelőadásokon adott elő az amatőr társulat.

Kép

A Mária utcai épület korábban egy helyi nőegylet székháza volt, később költözött oda a Bóbita. Az épületet 1905-ben Pilch Andor tervei alapján építették.
fotó: Régi Pécs


Kell a városnak egy profi bábszínház

A ’60-as évek elején a város új elhatározásra jutott: szeretnének egy komolyabb, professzionálisabb társulatot. 1961-ben lehívták a budapesti származású Kós Lajost Pécsre, hogy vegye át a bábszínház irányítását. Az akkor már 10 éves bábszakkör megújult: létrejött a Bóbita – Weörös Sándor egyik költeménye ihlette az új bábszínház nevét.

Kép

A Bóbita felirata díszeleg a kupolás épület bejárata felett
fotó: Régi Pécs


Négy év múlva országos hírnévre tettek szert

A társulat már kezdetekben is sikeres volt, humoros, show-jellegű előadásaikat nagyon szerették a pécsiek. A komoly áttörést mégis egy televíziós verseny hozta el.

Az első Ki mit tud? versenyt 1965-ben rendezték meg, ami országos szinten kiemelkedő eseménynek számított. Egyéb kategóriában első helyezést ért el a társulat – ez óriási dolog volt akkoriban. Ezt követően még kétszer nyertek a közkedvelt vetélkedőn.

Kép

fotó: Régi Pécs


– Az én korosztályom még most is emlékszik a Bóbitára. Akárhova mentünk, a Nyírségtől kezdve Szombathelyig, mindenhol tudták az idősebbek, hogy mi is a Bóbita Bábszínház. 1996-ban a Világfesztiválon Göncz Árpád köztársasági elnök külön megemlítette a Bóbitát – mondta Sramó Gábor.

Mai napig tartanak felnőtteknek szóló előadásokat is

Sokan meglepődnek, de nem csupán gyerekeknek szóló bábelőadásokat tartanak a Bóbitában. Zenére készült, progresszív bábpantomim és bábetűd-előadások is voltak: a ’70-es évek egyik legújabb Pink Floyd-albumának számaira Kalevala-részleteket játszott a társulat. De Emerson, Lake and Palmer – Egy kiállítás képei című előadásuk is nagyon népszerű volt.

Kép

Nemzetközi vizek, újabb sikerek

A sikeres szerepléseknek és eredményeknek köszönhetően a Nemzetközi Bábművész Szövetség (UNIMA) 1969-ben Pécsett tartotta meg az első nemzetközi felnőtt-bábfesztivált. A keleti blokk országaiban nagyon erős és nívós volt a bábművészet, a nyugati országok pedig kíváncsiak voltak, hogy milyen események zajlanak a vasfüggöny mögött. A világ minden részéről jöttek Pécsre bábművészek. Az utolsó UNIMA-fesztivál 2010-ben volt, az EKF ideje alatt.

A társulat több nemzetközi és hazai fesztiválon kapott elismerő díjakat. Szerbiában, Szlovákiában, Horvátországban, Lengyelországban, Montenegróban – még Ázsiában is tartottak vendégelőadást.

Hivatásos bábszínház lett

A közel két évtizedes sikereket követően a Bóbita Bábszínház volt a régió első hivatásos bábszínháza. 1981-ben a Pécsi Nemzeti Színház új tagozataként debütált immáron a Bóbita. Kós Lajos 1989-ig, nyugdíjba vonulásáig vezette és igazgatta a teátrumot, sikereit máig nagy becsben tartják. 2004-ben a Bóbita önálló intézménnyé vált, elhagyta a Pécsi Nemzeti Színház tagozatát.

Kép

fotó: Bóbita Bábszínház


Költözött a Bóbita

A Pilch Andor tervezte kupolás épületben kapott először otthont a pécsi bábszínház. Az évtizedek múlásával az épület pusztulásnak indult, a teljes körű restaurálás hatalmas összegeket ölt volna fel. Nem volt kérdés, váltani kell. Az EKF keretén belül jött az ötlet, hogy a Bóbita költözzön át a Zsolnay Kulturális Negyedben található, DOZSO névre keresztelt épületbe. 2011 tavaszán ez meg is történt.

Kép

Nevét Dr. Doktor Sándor nőgyógyászról és a Zsolnay Vilmos Művelődési Ház összerövidítéséből kapta


Az épület nagyobb beltérrel, ezáltal több lehetőséggel is rendelkezik – amit a Bóbita ki is használ. Állandó bábmúzeum, Kakaóbár, Mesekuckó és egy kézművesterem is már a Bóbita égisze alá tartozik.

Idén tartja 60. születésnapját a társulat, ennek kapcsán YouTube-csatornájukon bábfilmekkel készülnek. Emellett közös előadást szerveznek a Pécsi Pannon Filharmonikusokkal, és ha a járványhelyzet úgy engedi, akkor kitelepüléssel is szeretnék a pécsieket meglepni.

Kép

Sramó Gábor 27 éve igazgatja a Bóbita Bábszínházat, ennek alkalmából Victor Vasarely-díjjal jutalmazták
fotó: Bóbita Bábszínház

Sramó Gábor 1984-ben kezdett bábszínészként a Bóbitában. Hét év bábszínészi pályafutása után darabokat kezdett rendezni. Utána három évig a kecskeméti bábszínházat vezette, majd 1994-ben visszatért Pécsre és azóta ő a Bóbita Bábszínház igazgatója.

forrás: Bóbita Bábszínház, Wikipédia, Régi Pécs


Irány a webshop!