ÚJRA! Passzold vissza Tesó! kampány

Ha még mindig lapul a fiókban megunt, használaton kívüli mobiltelefon, ne habozz, Passzold vissza Tesó!

Miért is fontos mindez? Mobiltelefonjainkhoz olyan ásványok szükségesek, melyek kitermelése súlyos környezetvédelmi veszélyekkel jár. Ilyen például a koltán bányászat is, mely Afrika szívében gorilla-populációk élőhelyét dúlja fel. Mindezt tetézi, hogy az esőerdők irtása és az orvvadászat fokozottan védett fajokat sodornak a kihalás szélére. Ezen fémek újrahasznosítása enyhítheti a károkat.

E célt szolgálja a Passzold vissza Tesó! program és kampány, amelyet öt évvel ezelőtt a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg és egyre népszerűbb.

A tavaszi kampányt a Pécsi Tudományegyetem Zöld Egyetem Programja a napokban indította újra, 24 kijelölt gyűjtőponttal, és május 22-ig tart az akció. Emellett, a tavalyi két kampány sikerén felbuzdulva, ahol közel 3000 db, összesen 340,5 kg mobiltelefont sikerült visszagyűjteni, 3 megyére kiterjedő iskolai fordulót is meghirdet. A legtöbb mobiltelefont visszagyűjtő osztályok díjazásban részesülnek. Fantasztikus felajánlások révén csoportos élmenybelépők találnak majd gazdára, jutalmul a környezettudatos szemléletért.

Az együttműködő szervezetek célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét. A körforgásos gazdaság elvei szerint a visszagyűjtött telefonokból a feldolgozás során kinyert fémek újrahasznosításra kerülnek.

Ez a kampány is bizonyítéka annak, hogy a Pécsi Tudományegyetem, mint Magyarország legzöldebb egyeteme már régóta kezdeményező szerepet tölt be a zöld megoldások népszerűsítésében. Decsi István, az Egyetem kancellárja kiemelte: „A saját és a világ jövője miatt a „zöldítés” az egyik legfontosabb missziónk. Ha visszatekintünk az elmúlt évtizedekre, akkor bárki szembesülhetett azzal, milyen mértékben nőtt meg a hulladéktermelés a világban, és sokáig ezzel szinte nem is törődött senki. A PTE időben felismerte, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozni kell. A környezetvédelem az Egyetem számára nem csak egy kampány, hanem egy alapérték” – hangsúlyozta a kancellár.

A beharangozó videó és a gyűjtőpontok elérhetőek itt: https://univpecs.com/zold/passzold_vissza_teso

Irány a webshop!