Tudj meg mindent az EPS hőszigetelésekről!

Az EPS (extrudált polisztirol) az egyik leggyakrabban alkalmazott hőszigetelő anyag, amely az utóbbi években még inkább előtérbe került az épületszerkezetekkel szemben támasztott szigorodó energetikai követelmények, valamint az emelkedő energiaárak kapcsán.

Népszerűségét hatékony hőszigetelő képességének, továbbá viszonylagos olcsóságának köszönheti. A rövidítés az alapanyagául szolgáló expandált polisztirolból ered, amely egy hőre lágyuló, habosított műanyag, és a legtöbben hungarocell néven ismerik. Milyen előnyei és hátrányai vannak? Milyen típusait ismerjük, melyiknek milyen jellemzői vannak, és hol használhatók? Tudj meg többet az EPS-ről!


Miért jó választás az EPS?

A legismertebb, a MesterekFutára webshopban beszerezhető homlokzati hőszigetelések mellett a tetők, födémek, aljzatok szigetelésére is figyelmet kell fordítani, ugyanis az épületek hővesztesége ezeken a szerkezeteken keresztül is jelentős. Ma már nem kivitelezhető egy épület hőszigetelés nélkül, de nem volt ez mindig így, korábban nem fordítottak különösebb gondot rá, bár a népi építészetben a vastag falak, a magastetők ezt a célt szolgálták.

A homlokzatokra alkalmazott hőszigetelések legismertebb és legelterjedtebb típusa az EPS vagy sokak számára hungarocellként ismert anyag, amely a mesterséges hőszigetelő anyagok körébe tartozik. A többi hasonló célra alkalmazott anyaggal összehasonlítva a legolcsóbb megoldás, ugyanakkor hatékony, amennyiben jól méretezik.

Hő- és hangszigetelő képessége jó, így a legtöbb épülethez tökéletesen megfelel. Előnye, hogy nem éghető, hosszú élettartamú, károsanyag-kibocsátása közel nulla, környezetbarát, élő kártevők nem károsítják. Megmunkálása könnyű, egyszerű szerszámokkal kivitelezhető.


Melyik mihez?

Az EPS-nek több típusa van, a zártcellás ún. formahabosított EPS, amely a normál EPS-hez képest nagyobb mechanikai szilárdsággal, jobb hőszigetelő képességgel és csekély vízfelvétellel bír. A grafitadalékos EPS a normál és a formahabosított változatokkal összehasonlítva 10-15%-al jobb hőszigetelő képességgel rendelkezik.

A terhelhetőség alapján különböző kategóriákba sorolják, a számok a nyomófeszültség kPa-os értékét jelölik az egyes típusoknál, és minél nagyobb, annál nagyobb mechanikai ellenállással rendelkezik.

Az EPS 30 nem terhelhető, ezért pl. csak álmennyezetekhez használható. Az EPS 70 kissé terhelhető, az EPS 100 mérsékelten terhelhető, lépésálló, így padlókban alkalmazható, az EPS 150 jól terhelhető, így nagyobb terhelésű garázs- és ipari padlókban, illetve szarufák felett, míg az EPS 200 igen jól terhelhető, zöldtetőkben, hűtőházak padlójában is alkalmazható.


Ne válaszd az EPS-t, ha…

Az EPS egyik legnagyobb hátránya a nagyon rossz páraáteresztő képesség, ami alkalmatlanná teszi egyes falazatok esetében. Tökéletesen záró hőszigetelt nyílászárókkal együtt alkalmazva gyakori szellőztetést tesz szükségessé a penészedés megakadályozása végett.

Otthonod hőszigeteléséhez, a pincétől a padláson át a tetőig válaszd a költséghatékony EPS szigetelést!


Irány a webshop!