Melyikre essen a választás - mobil vagy split klímát szereltessünk a lakásba?

A nyári hőmérséklet napjainkban már olyan mértékű, hogy légkondicionáló berendezések nélkül szinte kibírhatatlan. Még azok is, akik kevésbé bírják, felszereltetik a klímaberendezést, mert ha csak időnként kapcsolják is be, de szinte már mindenhol elviselhetetlen a nyári nagy meleg a klíma által biztosított hőmérséklet nélkül.



A légkondicionáló berendezések vásárlását megelőzően érdemes összevetni a mobil és split klíma előnyeit és hátrányait, melyek ismeretében könnyebben eldönthetjük, melyikre is essen a választásunk.


A mobil klíma előnyei és hátrányai


A mobil klíma nagy előnye, hogy ha a meleg levegő elvezetése megoldott, rendkívül egyszerű a beszerelése és az üzembe helyezése. Sok esetben nincs is szükség klímaszerelőre, mert saját magunk is meg tudjuk a beüzemelést oldani. Előnye, hogy szabadon áthelyezhetjük bárhova, vagy akár nyaralások alkalmával még a nyaralóba is magunkkal vihetjük. Nagyjából 15-30 m2-es térben képes biztosítani a kellemes hőmérsékletet, ez azt jelenti, hogy leginkább egy helyiség lehűtésére használható.


Olyan terekben, ahol nem lehetséges a split klíma külső egységét felszerelni, kiváló lehetőséget ad a mobil klíma a terek lehűtésére, azonban érdemes azt tudni, hogy a mobil klíma akár kültérre is helyezhető, ami azért praktikus, mert így nem a szobában fogja a helyet foglalni.


Alapvető tudnivalók a split klímáról

A split klíma osztott készülék, mert két egységből áll; a beltéri, illetve a kültéri részből. Nagy előnye a mobil klímához képest, hogy a zajosabb egységet, vagyis a kültéri egységet a lakott helyiségen kívülre szükséges felszerelni. A felszerelés során fontos a biztonság szem előtt tartása, ezért érdemes olyan szakembereket megbízni, akik garanciát vállalnak a klíma felszerelésével kapcsolatban a minőségi munkájukra.


Magasabb épületek esetén e kültéren végzendő munkához fontos a biztonságos munkavégzés garantálása, ezért ennek biztosítása érdekében fontos a hozzáértő szolgáltató, mint például a Liftrent Hungária megbízása a légkondicionálókkal kapcsolatos kültéri munkálatokra.


A split klíma alapvetően két típusú lehet, így a mono vagy multi split berendezéseket találjuk meg a piacon.


A mono split klíma egy beltéri és egy kültéri egységből áll. A beltéri egység elhelyezése szerint több típusa van ennek a split klímának: a legnépszerűbb az oldalfalra tehető, de aki szeretné, az álmennyezetbe is beépítheti, vagy a radiátor helyére is teheti ezt a típusú berendezést.


A multi split klíma esetében több beltéri egység van összekötve a kültéri egységgel, és a beltéri egységek mindegyike külön szabályozható, így akár más-más hőmérséklet is beállítható a különböző helyiségekbe. Manapság már több funkció biztosítására is képesek ezek a klímák, így például a páramentesítésben is képesek részt venni, vagy WiFi-n keresztül távolról is vezérelhetőek.


A klímák választása során érdemes az előnyöket és a hátrányokat figyelembe venni, és azok tükrében kiválasztani az életvitelünk alapján legjobb megoldást, hogy hűsíthessük életterünket a nyári nagy melegben.

Irány a webshop!