Érdemes olcsó gumit vásárolni?

Ahogy növekszik az infláció, egyre többet kell fizetni az élelmiszerekért, az üzemanyagért és az autógumikért is. Sokakban érthető, hogy megfogalmazódik a gondolat, hogy amin lehet, spórolni kellene. Így aztán az emberek az olcsóbb termékeket kezdik előnyben részesíteni, főképp, ha a fizetésük nem tartja a lépést az inflációval.

A kérdés az, hogy az autógumik esetében jár-e valamilyen kockázattal, ha spórolni szeretne az ember? Szóba jöhet-e használt autógumi? Mire kell odafigyelni, ha nem a prémium szegmensből válogat az ember? Ezekre a kérdésekre igyekszünk válaszolni a következő sorokban.

A HASZNÁLT AUTÓGUMIK ÉS A KOCKÁZATOK

A magyarok többsége használt autót, ám új abroncsokat vásárol. Az okok az árakban keresendők, ám így, hogy kezdenek az abroncsok árai is elszállni, nem meglepő, ha egyre többen érdeklődnének a használt téli gumik iránt.

Ha a költségkeretedből nem akarsz vagy egész egyszerűen nem tudsz új abroncsokat vásárolni, akkor legyél különösen elővigyázatos, ha használt abroncsokat vásárolsz. Kockázatos elővételben online vásárolni használt gumikat, ha nem leinformálható az eladó személye, vagy nem kellően szigorúan ellenőrzött online piactéren történik az adásvétel. Ha előre fizetsz, majd nem azt kapod, amit a képek vagy a leírás alapján vártál, akkor nehéz dolgod lesz visszaszerezni a pénzedet.

Ha teheted, személyesen nézd meg, hogy milyen árut vásárolsz. Nézd meg a DOT-számot, amely alapján megállapítható, hogy milyen idős az adott gumiabroncs. Ügyelj arra, hogy ne legyen 4 mm alatti az abroncs profilmélysége. Bár a törvény engedi, az ennél alacsonyabb értékkel való közlekedés nem kifejezetten biztonságos, különösképpen a téli hónapokban. A megnövekvő féktáv kritikus forgalmi helyzetben balesetet okozhat, amiért sok esetben az elhasználódott abroncsok tehetők felelőssé.

ÚJ GUMIK: NEM CSAK A PRÉMIUM JÖHET SZÓBA

Több lehetőséged is van arra, hogy spórolj az új gumik árán. Az egyik legkézenfekvőbb megoldás, ha négyévszakos abroncsot vásárolsz a Gumitop.hu-tól. Így nem kell minden ősszel és tavasszal fizetned a gumisnak, ráadásul a tárolás díját is megspórolhatod. A négyévszakos abroncs azonban csak akkor jöhet szóba, ha főként városban közlekedsz, és hajlandó vagy alternatív közlekedési módot választani, ha zordra fordul az idő, és kiadós hómennyiség hull alá az égből.

Ha maradnál a hagyományos téli gumiknál, akkor megteheted, hogy nem a legdrágább termékek, hanem az olcsóbb, középkategóriás abroncsok közül válogatsz. Nézd meg, hogy az ADAC vagy az Autobild téligumi-tesztjein hogyan szerepeltek a különféle abroncsok, ezek már elérhetők az idei szezonra vonatkozóan magyar nyelven is. A drágább téli gumik általában rövidebb fékúttal és jobb tapadással bírnak, de olykor ki lehet fogni egy-egy olcsóbb gyártó termékét is, amely hasonlóan jó értékeket produkál.

Irány a webshop!