Beszéljünk a K-vitaminról!

Ha megkérnéd néhány ismerősödet arra, hogy sorolja fel, milyen vitaminokat ismer, a C-, D-, A-, B-vitamin biztosan az elsők között szerepelne. Viszont A K-vitamin nevét valószínűleg csak elvétve hallanád - holott ez sem kevésbé fontos a szervezet számára. Ennek oka, hogy sokan nem is ismerik, vagy pedig nem tudják, miért ajánlott rendszeresen fogyasztani. Ideje végre beszélni róla!Mit kell tudni a K-vitaminról?


A legfontosabb az, hogy nem csak egy, hanem két típusa létezik, a filokinon (közismertebb nevén K1-vitamin) és a menakinon (azaz K2-vitamin). Az előbbit külső forrásból, gyümölcsökkel és zöldségekkel lehet pótolni, az utóbbi pedig a bélrendszerben termelődik.


A tested számára viszont mindkettő egyaránt fontos, hiszen a K-vitamin támogatja a csontok növekedését és egészségét, segít a májnak a méregtelenítő funkciók ellátásában, és a véralvadásban is lényeges szerepet játszik.


A bőrt ért sérülés során ugyanis megkezdődik a regenerációs folyamat, az alvadt vér pedig “lezárja” a sebet, és nem engedi be a kórokozókat, szennyeződéseket. Ehhez viszont fehérjék is kellenek, aminek az előállításához K-vitaminra is szükség van. Ha túl kevés van belőle, akkor a sérülés lassan és nehezen gyógyul. De nem csak ez az egy tünet árulkodik a K-vitamin hiányáról.


Mit okoz a K-vitamin túlságosan alacsony szintje?


Az egészséges szervezetben szerencsére csak ritkán alakul ki K-vitamin hiány, hiszen ha valaki változatosan, egészségesen étkezik, akkor a K2-vitamint beviszi táplálékból, a K1 pedig elegendő mennyiségben termelődik a bélflórájában.


Mindenesetre érdemes a K-vitamin hiányára gyanakodni, ha az alábbiak közül valamelyiket tapasztalod:


még az apróbb sebek is nehézkesen gyógyulnakgyakran vérző nyálkahártya (fogíny, orr, stb.)sokszor szerzel lila foltokat, zúzódásokata székleted sötét színű, véres


A vitaminhiányt okozhatja a bélflóra egyensúlyának felborulása, bélgyulladás, a zsírfelszívódás zavarai (a K-vitamin zsírban oldódik), antibiotikumok vagy véralvadásgátló gyógyszer szedése, illetve természetesen a helytelen táplálkozás is.


A K-vitamin szerencsére koncentrált formában, étrend-kiegészítőkkel is pótolható, amikből többfélét is találsz a Fittprotein.hu webáruházban. Egyébként a legtöbbször D3-vitaminnal együtt szedik, ami szintén nélkülözhetetlen az egészséged megőrzéséhez.


Milyen forrásból lehet még K-vitamint bevinni?


A táplálékkiegészítők természetesen nem helyettesítik az egészséges étkezést, ezért ügyelj arra, hogy a sok friss zöldség és gyümölcs mellett az állati eredetű fehérjeforrások is helyet kapjanak az étrendedben.


A K-vitamin megtalálható például a kelbimbóban, spenótban, brokkoliban, káposztában, a mángoldban, ezenfelül a csirke-, marha-, illetve sertésmájban is, valamint ezen állatok húsában is. Ezek az alapanyagok rengetegféleképpen felhasználhatóak, így még a változatosságról sem kell lemondanod.

Irány a webshop!