A szeretetéhes energiabomba: a magyar vizsla

Mindannyian ismerjük hazánk egyik legkedveltebb vadászkutyáját, az arisztokratikus magyar vizslát, azzal viszont már kevesebben vagyunk tisztában, hogy mennyire barátságos és szeretnivaló kedvenc.


Hogyan neveljük?

Az alábbiakban hozunk néhány tippet a magyar vizsla nevelése kapcsán, illetve bemutatjuk a főbb jellemvonásait. Ha pedig még több információra lenne szükség, érdemes átböngészni a Grandopet.hu fajtaleírását.

Nem véletlenül olyan népszerű, hiszen átlagon felüli tanulási képességek jellemzik, ugyanakkor a vizsla barátságos és rendkívül energikus. Már kölyökkorában fontos odafigyelni a mozgásigényére, valamint az energiáinak hatékony levezetésére. A népszerűségéhez hozzájárul az is, hogy nagyon hamar elkezd kötődni a gazdájához, és ez előnyösen kihasználható a nevelése sorá. Vadászkutya révén imád rágcsálni, emiatt különösen fontos, hogy biztosítsunk számára olyan kellékeket, amelyekkel a cipőnk helyett eljátszhat.

Ahhoz, hogy megfelelően szocializálódjon, már kölyökként érdemes megismertetni más ebekkel, illetve lényeges az is, hogy minél több inger, külső hatás érje. A következetes, szeretetteljes nevelésnek pedig meglesz a gyümölcse, egy szófogadó, engedelmes családi kutya válik belőle.

Nevelése során adjunk számára minél több pozitív megerősítést, mindenképpen kerüljük a durvaságot és az agressziót!


A vizsla mozgásigénye

Mivel egy nagyon energikus kutyafajtáról van szó, olyan gazdiknak javasolt a tartása, akik képesek biztosítani a napi 2 óra aktív mozgást, legyen szó akár futásról, sétáról, kutyasportról. Örömet szerezhetünk neki, ha vízparti területekre kirándulunk, vagy kutyastrandra visszük.

A vizsla esetében viszont nemcsak a fizikai erőnlét szinten tartása a fontos, hanem igényli a mentális kihívásokat is. Egy vadászkutya számára nincs is nagyobb öröm, mint amikor megmutathatja kiváló kereső-kutató képességeit, rendkívüli szaglását.

Mindezek alapján elmondhatjuk, hogy a magyar vizsla remek társ lehet egy biciklitúra vagy barangolás során is, ha tehát magunk is az aktívabb, sportosabb személyek táborába tartozunk, nagyszerű választás ez a kutyafajta.

Mozgásigényét figyelembe véve kertes házban javasolt a tartása, ahol boldogan szaladgálhat, kiélheti vadászösztönét, és levezetheti az energiáit. Azonban ez nem jelenti azt, hogy kizárólag a kinti tartás ajánlott számára, a gazdi iránti erős kötődése okán szüksége van társaságra, ugyanakkor rövid bundája nem véd megfelelően a hidegebb időszakban. Tekintsünk rá inkább kijárós, de benti ebként. Így nem alakul ki nála szeparációs szorongás.


Hűséges barát egy életen át

A vizsla nagyszerű társunk lehet, ha tehát egy kedves, ragaszkodó barátra vágyunk, aki velünk tart a hosszú séták és barangolások idején, nem is választhatnánk nála jobb kutyafajtát.


Irány a webshop!