A bankkártyás fizetés előnyei a készpénzessel szemben

Vannak, akik csakis készpénzben hajlandók fizetni és felveszik a fizetést vagy nyugdíjat az ATM-ből a hó első napjaiban. A másik véglet az a csoport, akik mindent és mindenhol a kártyájukkal, telefonnal vagy okosórával szeretnének kiegyenlíteni. Ha ez nem megy, akkor inkább átutalják.

Melyik jobb? Talán azt mondhatom, hogy az arany középút, de mindenki másra esküszik. A kártyahasználat híveként igyekszem felsorolni ebben a cikkben annak előnyeit.

Változó igények a pandémia idején

A kereskedőknek teljeskörű bankkártya-elfogadási megoldásokat kínáló BizPay hozzájárult hasonló cégekkel együtt ahhoz, hogy a pandémia alatt igazodni tudjanak a vevői igényekhez. Milyen elvárások változtak meg?

Az emberek bezárkóztak, jobban ügyeltek a higiéniára a pénzhasználatot illetően is, és elvárták ezt a szolgáltatóktól is. A kereskedők az online térbe helyezték át boltjukat, megerősödtek az áruszállítással, csomag- vagy élelmiszer-szállítással foglalkozó vállalkozások.

A fizetési módok ennek megfelelően alakultak át. A megrendelt terméket vagy szolgáltatást utalással, bankkártyás fizetéssel vagy a futárnál készpénzhasználat nélkül lehetett fizetni. A kereskedőknek ezeknek az elvárásoknak szükséges volt megfelelniük, ha talpon akartak maradni.

A bankkártya használatának előnyei

A kártya használatának számos olyan előnye van, ami könnyebbé és egyszerűbbé teszi a pénzügyi tranzakciókat. Melyek ezek a kártyatulajdonos szempontjából? Lássuk!

A fizetés egy bankkártyával gyorsabb, mint készpénzzel. Hiszen csak érinteni kell és a pénz már landolt is az eladó számláján, míg ha készpénzzel fizetünk, ott kasszát nyitni, váltani és visszaadni is kell.

Biztonságosabb is, mivel kicsi az esélye a tévedésnek, a kártya tulajdonosa határozza meg vagy ellenőrzi a terminál kijelzőjén megjelenő összeget. Ezzel szemben a kézből kézbe adott papírpénzek összetéveszthetők.

A készpénzt sajnos könnyebben elveszítjük és nagyobb eséllyel lopják el tőlünk, mint a kártyát. Egyrészt a pénztárca méreténél fogva is csalogatóbb, mint a kártya. Másrészt, ha mégis megtörténik a baj, akkor percek alatt letiltható, megakadályozva ezzel a kellemetlen következményeket.

Nyomon követhetőbb a kártyahasználat mint a készpénz, mivel ha beállítjuk a tranzakciót jelző SMS-t, figyelemmel tudjuk követni, mennyi pénz van a számlánkon és mire költöttünk.

Számláinkat, hiteleinket is tudjuk fizetni, ügyelve arra, hogy mindig időben megtörténjen az átutalás.

Külföldi utazás esetén a világ legtöbb táján fizethetünk bankkártyával, főleg, ha Mastercard vagy VISA kártyával rendelkezünk.

Miért jó a kártyahasználat terjedése a kereskedőknek?

A vállalkozások a bankkártyás fizetés előnyeit szintén élvezhetik, hiszen a kifizetések gyorsasága, egyszerűsége és áttekinthetősége nekik is kedvező. A BizPay a Worldline minősített hivatalos partnereként segítségedre lehet a termináljaidhoz kapcsolódó szolgáltatásaival.

Irány a webshop!