Rejtett Város Tor-Toura

Time
11/22/2022 6:00 PM - 12.03 21:00:00

Tudta, hogy a fogyatékossággal élők is szeretnek turistáskodni?

Az akadálymentesség mindenkinek jó, de a fogyatékossággal élők, a babakocsival közlekedők és az idősebbek számára alapvető probléma ha valami nem elérhető.

Túránkkal a People First Egyesülettel megismerhetővé tesszük, milyen trükköket, furmányokat kell bevetni kerekesszékkel, látássérültként, babakocsival egy-egy pécsi nevezetes helyszín megtekintéséhez. Hol kell hátsó utakat keresnünk, átugratnunk, hasoncsúsznunk, bukfencelnünk vagy egyéb izgalmakat átélnünk...de mi bizony akkor is megtaláljuk az utat! Mert az, hogy valamit távolról, szomorúan bámuljunk nálunk nem opció.

Szeretnénk ebbe a felfedező kalandba minél többeket bevonni, hogy átéljék és megértsék, milyen más helyzetben élni. Bemutatjuk, hogy sokkal kalandosabb a fogyatékossággal élők világa, mint elsőre látszik.

Túránk során lehetőség van kipróbálni a kerekesszékben gurulást/borulást, fehér bottal kitapogatni a járdaszegélyeket, speciális szemüvegben átélni ha éppen csak valamennyit az orrunkig látunk vagy mindössze foltokat érzékelünk a világból a többi homályban marad, kérdezni, füldugóval érzékelni milyen ha nem halljuk az utca zaját, a figyelmeztető jeleket…. Az ember egyszerre turista és extrémsportoló is! Izgi nem?

Közben persze jókat beszélgetünk arról is, mit lehet, mit nem lehet fogyatékossággal élőként (mindent lehet amúgy), mit jelent a kompromisszum, mit jelent a “nem adom fel akkor sem”, milyen érzéseink vannak ezzel kapcsolatban.


December 3. a Fogyatékossággal élők Világnapja.

Eme jeles alkalomból természetesen elmaradhatatlan egy jó kis barangolás Pécs belvárosában. Mivel közeledik a karácsony és idén is lesz Adventi Vásár ezért arra gondoltunk, kicsit átdolgozzuk a sétát és ezúttal a Széchenyi térre fókuszálunk.

Először teszünk egy kört a Széchenyi téren. Szemügyre veszünk pár ikonikus épületet -van jónéhány ugyebár- ezúttal nem kizárólag akadálymentességi szempontból, hanem mesélünk is róluk egy cseppet.

Ezt követően irány a vásár, ahol az érdeklődők kipróbálhatják milyen érzés karácsonyfadíszt vásárolni látássérültként vagy például, hogyan ne öntsék magukra a forralt bort miközben haladni próbálnak a kerekesszékkel.


Részvételi díj: 2500 Ft, kedvezményeink idősekre, gyerekekre és Tüke kártya tulajdonosokra vonatkoznak. Ők 2000 Ft fejében vehetnek részt a sétán.

A túra díját a Széchenyi téri Tourinform irodában lehet befizetni a Városháza aljában az iroda nyitvatartási idejében.


Időtartam: a túrára másfél-két órát szánunk. A végén mindig egy kiértékelő rövid beszélgetéssel zárunk, mert nagyon kíváncsiak vagyunk mindenki tapasztalataira.


Gyülekező: a Széchenyi téren a lónál, a látássérülteknek kihelyezett makettnél.


Jelentkezés: A túrára regisztrálni a következő űrlapon lehetséges: https://forms.gle/KBCJrGUSzquTC7DAA

Go to the webshop!