Jegyár
Ingyenes
Zárás
24:00 órakor

History

Tettye - mint a Közép-Mecsek hegység bejárata - egy 253 méterrel a tengerszint felett fekvő fennsíkon található. A négy és fél hektáros park ma kizárólag zöld parkként, pihenőhelyként funkcionál. Három oldalról dombok veszik körül, alatta, délen pedig Pécs városa található. Maga a tér egy olyan kőbánya helyén létesült, amelyet feltehetően már a rómaiak is használtak. Neve valószínűleg a török "tekia" szóra vezethető vissza, melynek jelentése: kolostor. A szó Szathmáry György püspök 16. század elején épült nyári palotájára utal, amelyet a török időkben derviskolostorként használtak. A tér déli részén álló nyári palota romjai kedvelt turisztikai látványosság, nyáron szabadtéri színháznak is helyet adnak.

A romoktól délre található a Tettye mésztufabarlang nevű egyedülálló geológiai csoda. A Tettye-forrás vize a mintegy tízezer éves laza, de vastag mésztufán átszivárgott (a Pintér-kert melletti sziklafalban található forrás vize az 1880-as években vízimalmok kerekeit forgatta), felhígította a meszet és barlangot alakított ki. A járatokat idővel mesterségesen kiszélesítették, és az új járatok kialakításával egy földalatti labirintus alakult ki. Ezeket a járatokat egykor lakóhelyként is használták. Az 1900-as évek elején a "Pokol kapuja" nevet viselő barlang igazi turistalátványosság volt, az egyik járatban egy "félelmetes sárkány" lakott. Ezt a titokzatos barlangrendszert 2008 márciusában nyitották meg a nagyközönség előtt, ahol egy interaktív kiállítás kapott helyet, ahol megismerkedhetünk a barlangok világával, a mésztufa járatok történetével és egyéb érdekességekkel.A park déli oldalán található Tettye-forrás a Mecsek egyik legismertebb és legfontosabb karsztforrása, amelynek nagy vízgyűjtő területe van. A város 1892-ben alakította ki az első szabályos vízhálózatot, amikor egy jelentősebb tífuszjárvány arra késztette a város vezetőit, hogy az elégtelen csöveket öntöttvas csövekre cseréljék, és a Tettye-forrás karsztvízét használják a vízellátás biztosítására. Az egészséges ivóvíz fontosságát jelzi, hogy a vízművet Ferenc József császár, magyar király nyitotta meg.Kelet felé haladva elérhetjük a Tettyét uraló Havi-hegy fehéren csillogó mészkőszikláját. A szikla tetején Rétfalvi Sándor szobrászművész 1973-ban készített keresztje áll. Rövid séta után megérkezünk a Havihegyen található barokk kápolnához, amelyet az 1697-es pestisjárvány emlékére építettek. A polgárok ígéretéhez híven az építőanyagot maguk hordták fel a hegy tetejére. Ma a kápolna egyben zarándokhely is.
A szinte függőleges sziklafal tetején található Balázs-pihenőhöz (kis pihenőhely) való felkapaszkodás körülbelül harminc percet vesz igénybe. A tér északkeleti sarkától induló, sárga vonallal jelzett ösvényen haladva a korlátnál balra térünk. A hegyoldalba vájt lépcsőkön lépkedve felkapaszkodunk, hogy gyönyörködhessünk a Tettye-völgyre nyíló kilátásban és a város panorámájában. Rövid idő alatt felérünk a csúcsra, és a kilátás mindenért kárpótol. Visszasétálva a Pintér-kert irányába, a park keleti oldalán találjuk a Tüke Borházat, amely méltó hely a pécsi borválaszték bemutatására. A látogatók 30-50 különböző, Pécsett készült bort (és pezsgőt) kóstolhatnak. A borházat körülvevő terület egy szőlőskert, amelyet Pécs jellegzetes szőlőfajtájával, a Zinfandel (Cirfandli) szőlővel telepítettek. A térrel szemben, a park északi oldalán találjuk a jól bevált Tettye Éttermet, amely közel negyedszázada kínál kiváló sváb és magyaros ételeket.
Jegyárak

A Tettyei romok ingyenesen látogathatók.

+ 3
+ 3DIGITAL CAMERA
+ 3
+ 3DIGITAL CAMERA

Megközelíthetőség

Főpályaudvarról 33 számú busszal megközelíthető.

Elérhetőség
Név
Tettyei romok
Cím
7622 Pécs, Tettye tér
Nyitva tartás

hétfő: 00:00 - 24:00
kedd: 00:00 - 24:00
szerda: 00:00 - 24:00
csütörtök: 00:00 - 24:00
péntek: 00:00 - 24:00
szombat: 00:00 - 24:00
vasárnap: 00:00 - 24:00

Irány a webshop!