Flóra-pihenő

Történet

A terméskőből készült, kör alakú kilátót a Hamerli-család építtette 1893-ban. Csodálatos kilátás nyílik róla a Pécs környéki bányavidékre és a Keleti-Mecsekre.

Egyperces - szerző: Horváth Viktor, író

Egy napon Flora, az antik virágistennő úgy gondolta, hogy szétnéz a Mecseken. Szét is nézett, jött-ment, ahova lépett, fű nőtt, virágok nyíltak, a virágokra méhek vetődtek, a bokrok és fák lombosodtak, olyan sűrű lett a dzsumbuj, hogy az istennőt is kiszorította – Flora egy szakadék szélén találta magát, győzött egyensúlyozni a peremén. De ügyesen kibalanszírozta magát, megkönnyebbülten sóhajtott, megfordult, hogy megnézze, hova keveredett, és akkor elhűlve hátratántorodott.

Odalent az emberek aknákat furkáltak, hogy a földből kifejtsék a szenet, a bányák hol beomlottak, hol felrobbantak a metánszivárgástól, szénpor szállt, mozdonyok pöfögtek, kivágták az erdőt, ledózerolták a földet a szénért.

Flora a homlokát törölgetve lezökkent egy tuskóra, és a nagy ijedtségre pihent egyet.

Komoly

A tornyocskát Hamerli József, múlt századi pécsi nagyiparos építtette Flóra nevű édesanyja emlékére. Azóta az ipari táj megszelídült. Látszanak még a műemlék aknatornyok, de a bányákat bezárták, a külszíni fejtést visszavette az erdő.

Nem lett megjelenés kiválasztva a nevű blokkhoz
Nem lett megjelenés kiválasztva a nevű blokkhoz
Elérhetőség
Név
Flóra-pihenő
Cím
7635 Pécs, Dömörkapui út
Nyitva tartás

hétfő: 00:00 - 24:00
kedd: 00:00 - 24:00
szerda: 00:00 - 24:00
csütörtök: 00:00 - 24:00
péntek: 00:00 - 24:00
szombat: 00:00 - 24:00
vasárnap: 00:00 - 24:00

Irány a webshop!