Pannon Filharmonikusok: A diótörő - karácsonyi varázslat

Időpont
2022.12.23. 19:00 - 21:00

A Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Balett és a Bóbita Bábszínház hagyományteremtő céllal állította színpadra a nagy klasszikust, A diótörőt. A Kodály Központ kiváló akusztikai környezete, felemelő atmoszférája ragyogó karácsonyi családi programot rejt minden év decemberében, a téli szünetben.

Pjotr Iljics Csajkovszkij A diótörő című remekműve a világ balett színpadainak állandó és megunhatatlan darabja. Ez a mű a zeneszerző utolsó balettje, egyben utolsó színpadi műve. A diótörő előadásain generációk nőttek fel, és kerültek közelebb a zenéhez és a tánchoz. A mű szimbólumrendszere minden korszak gyermekei számára érzékletes módon jeleníti meg azt, hogy a gyermeki fantázia szabadon szárnyaló, színes és kalandos.

A történet alapjául E. T. A. Hoffmann Diótörő és az egérkirály című meséje szolgált. A történet szerint karácsony éjszakáján kezdődik a jó Diótörő és a gonosz Egérkirály háborúja, és Marika váratlanul a csata kellős közepébe pottyan. Diótörő – akinek valódi kilétét a mese végéig homály fedi – bátorságának és jó szívének köszönhetően legyőzi a gonosz Egérkirályt, s ezzel önmagáról is elhárítja a rontást. Marikát csodálatos utazásra viszi a játékok országába, ahol a bűvös képzelet uralkodik. A tavalyi bemutató után idén újra színpadra állítja a Pécsi Balett társulata a Pannon Filharmonikusok élő zenei kíséretével. És hogy még izgalmasabb legyen az előadás, a Bóbita Bábszínház művésze néha narrátorként, néha pedig az előadás tevőleges résztvevőjeként van jelen a produkcióban. A kezében lévő Diótörő bábbal segíti a nézőket a történet befogadásában. Előadásunk nem kíván aktualizálni, hiszen A diótörőnek pont a varázslatos karácsonyi álom a l

A produkció a Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Balett és a Bóbita Bábszín- ház koprodukciójában, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nem- zeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Szervezők: Pannon Filharmonikusok
Irány a webshop!