Orgonaavató hangverseny

Jegyár
500 Ft-tól
Időpont
2019.11.26. 19:00 - 19:30
Háttér

A Zeneművészeti Intézet új orgonájának kivitelezője a Paulus Orgonaépítő Műhely volt. Az orgona megvalósulása egyben egy értékmentő akció is, hiszen egy különben enyészetre ítélt és már használaton kívül lévő orgona (Tótvázsony, Református Missziós Otthon) sípanyagának jelentős része került beépítésre a szerkezetileg teljesen új hangszerünkbe. Mivel a manuál hangterjedelmének 61 hangosra való bővítése fontos szempontnak látszott (így a teljes orgonairodalom játszhatóvá válik a hangszeren), a sípsorok eredeti menzúra szerinti kiegészítését is el kellett végezni.

Orgonánk nem csak a tanszak mindennapjaiban játszik majd fontos szerepet, hanem a különböző kamaraformációkban való alkalmazhatósága által új dimenziókat nyithat a pécsi zenészképzésben, illetve a város koncertéletében is.

Az orgona tanszak színvonalas működtetésének fundamentuma, hogy az intézmény falain belül rendelkezésre álljon egy, az oktatásra és gyakorlásra alkalmas művészi instrumentum. Ezt a funkciót a mai kor elvárásainak megfelelően egy mechanikus rendszerű, sípos orgona képes betölteni.

Az eredeti terv egy gyakorló orgona megépítését célozta, a hallgatók mindennapi tréningjének új eszközét kívántuk létrehozni. Az eredmény több lett, hiszen egy orgona- és kamarakoncertek rendezésére is alkalmas hangszert kaptunk. Évek teltek el, amíg az álomból valóság válhatott. Egy ilyen volumenű projekt esetében kifejezetten előnyös, hogy bőven volt idő a részletek átgondolására, az új lehetőségek mérlegelésére és a váratlan helyzetek kezelésére. Így volt módja Kovács Szilárdnak, intézetünk orgonatanárának, a terveket a végsőkig csiszolni, melyek alapján végül Paulus Frigyes elkészítette az orgonát.

Fellépők:

KOVÁCS Szilárd Ferenc orgonaművész

PÁLÚR János Liszt-díjas orgonaművész

KUTI Ágnes énekművész

PÓLUS László Ferencsik-díjas gordonkaművész

Műsor:

Johann Sebastian BACH: C-dúr Prelúdium és fúga, BWV 545/I

Georg Friedrich HÄNDEL: Haec est Regina

Johann PACHELBEL: Aria Sebaldina

KOVÁCS Szilárd Ferenc: Dal szöveg nélkül (2015)

KOVÁCS Szilárd Ferenc: Sortie (2017)

Louis VIERNE: Naphimnusz

Maurice DURUFLÉ: Scherzo

LISZT Ferenc: B.A.C.H. Fantázia és fúga

PÁLÚR János: Improvizáció

2000 Ft | PTE polgár jegy: 1000 Ft | PTE MK szakmai/Nyugdíjas jegy: 500 Ft

Figyelem! A terem adottságai és a ceremoniális alkalom miatt jegyek korlátozott számban vásárolhatók! PTE MK Zeneművészeti Intézet

Megközelíthetőség

Parkolási lehetőség a Zsolnay negyed parkolójában a Főpályaudvarról és a Vásárcsarnok buszmegállójából a 4 és 4Y számú buszokkal közelíthető meg,leszállás Zsolnay negyednél.

Elérhetőség
Név
Liszt Ferenc Hangversenyterem
Cím
7631 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Telefonszám
+36 72 501 540
Irány a webshop!