Kulturális Örökség Napjai a pécsi világörökségi helyszíneken

Időpont
2023.09.16. 14:00 - 09.17 18:30:00

Szeptember 16-17-én feltárulnak a pécsi világörökségi helyszínek! A Kulturális Örökség Napjai alkalmából idén rendhagyó sétákra és egy izgalmas koncertre várják a látogatókat.

Egész Európában megrendezik a Kulturális Örökség Napját, melynek jelentősége évről évre növekszik mind a részt vevő országok, mind az ingyenesen látogatható helyszínek, mind az érdeklődők számát tekintve. Hazánk különböző témák előtérbe helyezésével igyekszik a gazdag épített örökség egy-egy területére ráirányítani a figyelmet – tájékoztatott a szervező Építési és Közlekedési Minisztérium.

Idén a „Velünk élő örökségünk” került a középpontba, arra hívva fel a figyelmet, hogy műemlékeink és történeti épületeink a mindennapjaink részei, meghatározzák identitásunkat, bepillantást engednek elődeink gondolkodás- és életmódjába.

Az értékek pedig akkor élnek tovább, ha még mindig használjuk ezeket az építményeket, melyek megőrzése, karbantartása közös érdekünk, felelősségünk.

A rendezvényhez természetesen Pécs is csatlakozott, ahol a hétvégén rendhagyó vezetések alkalmával olyan világörökségi helyszíneken található emlékeket ismerhetünk meg, amelyeket az elmúlt évszázadokban vagy évtizedekben fedeztek fel különböző módszerekkel, valamint egymástól eltérő módon óvtak meg és mutattak be a nagyközönségnek.

A séták a Cella Septichora Látogatóközpontból indulnak. Az érdeklődők a séta során meglátogatják az Ókeresztény Mauzóleumot, majd az Apáca utcai sírépítményeket is. Időtartamuk 90 perc.

Időpontok:
szeptember 16., 14.00
szeptember 17., 17.00

A vezetések ingyenesek, a korlátozott létszám miatt azonban regisztrációhoz kötöttek – ezt az info@pecsorokseg.hu e-mail címen vagy a +36 30 701 3771-es telefonszámon tehetik meg.

Szeptember 16-án egy izgalmas kortárs zenei koncert zárja a napot a Cella Septichora Látogatóközpontban! A Hellén kantáta nevet viselő hangversenyen felcsendülő művek az antik zeneelmélet és az ókeresztény irodalom emlékei hatására születtek, mégis rengeteg szállal kötődnek a kortárs zenéhez. Régi és új keveredése megmutatja azokat a párhozamokat, amik az antik kultúrát és minket összekötnek.

Itt lehet olvasni róla bővebben.


Irány a webshop!