Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Időpont
2023.12.07. 16:30 - 07.31 18:00:00

Rónaki László barlangkutató hagyatéka 2021-ben került a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztály gyűjteményébe. Ez az anyag kínálta az alapot a kiállításhoz, valamint a barlangok természetvédelmi jelentősége.

Ugyanis minden barlang ex lege, törvényerejénél fogva védett.

Rónaki László munkássága és a mecseki barlangkutatás 20. század második felére eső virágkora egymástól szinte elválaszthatatlan. Fontosabb kutatásaiból néhány: Vízfő-forrás barlangja, Spirál-barlang, Füstöslik-barlang, Szem-kőfülke. „Mindent dokumentálni kell” volt a munkamódszere, és ennek következtében bőséges anyag került a múzeum birtokába. Rónaki készítette barlangtérképekből a kiállítás is bemutat néhányat, és a kutató módszereivel is megismerkedhetünk.

A barlangok csak ott alakulnak ki, ahol erre alkalmas kőzet van jelen, leggyakrabban ez a karszt. A karszt felszíni (zsombolyok, víznyelők) és felszín alatti (cseppkövek vízvágta kanyargós járatok) gazdag formakincsei mellett találkozhatunk barlangi és karsztfelszín egykori és mai színes életével is.

A barlangok világa és a barlangkutatás részletei a nagyközönség előtt inkább rejtve vannak. Az úgynevezett barlangjárás vagy a „negatív alpinizmus”, ott kezdődik mikor a kiépített barlangi utakat elhagyjuk és követjük a víz által kivájt kanyargós járatokat. Izgalmas, olykor nem is veszélytelen – néha emberéletet is követelő – kutatás és hobbi is ez egyben. A barlangjárás – csak megfelelő felszerelésben és csak vizsgák letétele után – mindig csapatban végezhető.

Mi az, ami miatt mégis vonzó a barlangászat?

A válasz a természet földalatti szépsége: a barlangok ember nem látta cseppköves termeit a barlangász láthatja először.

A tárlaton a mecseki barlangokat alkotó jellemző kőzetek mellett a hideg vizes és a hévizes barlangok cseppköveiből is láthatunk néhányat. Megemlékezünk Rónaki László tevékenysége mellett a Mecseket és a Villányi-hegység barlangjait kutató csoportok munkájáról is.

A „Lehetsz te is barlangkutató!” című online játékunk feladatainak megoldásával, melyre a válaszok a kiállításban találhatók, pedig le is vizsgáztathatjuk magunkat.


Irány a webshop!