Erdélyi muzsika és hangszersimogató a Szaporcai Cifraházban

Időpont
2023.11.17. 18:00 - 20:00

A Szaporcai Cifraház idei ráadás programján Erdély tájegységeinek muzsikáit hallhatják, illetve jellegzetes hangszereit láthatják két zenekar előadásában.

A bemutatott hangszerek között szerepel: hegedű, brácsa, cimbalom, nagybőgő, citera, furulya, koboz, ütősgardony stb.
A Soroglya zenekar előadásában Gyergyói, Szentiványi, Bonchidai valamint Sóvidéki muzsikát ad elő, a Járom zenekar előadásában Kalotaszegi és Felcsíki népzene fog megszólalni.

A hallgatóság a koncert közben közelebbről is megismerkedhet az alkalmazott hangszerekkel. A bemutatott hangszerek között szerepel: hegedű, brácsa, cimbalom, nagybőgő, citera, furulya, koboz, ütősgardony, és sok más.

A nagyváradi Soroglya zenekar Partiumban többnyire egymaga látja el a régió élőzenés szükségletét. A zenekar 14 éves múltra tekint vissza. Ez idő alatt számos helyen tolmácsolta népzenei kincseink üzenetét régiónkban és szerte a nagyvilágban. Nagyváradon a népzenei utánpótlásról is gondoskodnak. Így a Csillagocska Alapítvány Járom zenekarnak tanáraiként is említhetjük őket. Az ifjú zenekar heti rendszerességgel látja el a nagyváradi gyermektáncház élőzenés szolgálatát. Mindezek mellett az alapítvány tánccsoportjainak is állandó zenekara, valamint önálló produkcióival egyre több alkalommal örvendezteti a hallgatóságot.

A program ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!

Soroglya Zenekar: Dallos Levente, Simó István, Vincze Zoltán, Kiss Barna, Bacsó László
Járom Zenekar: Benedek Dávid, Dobrai Hanna, Köteles Zétény, Halász Ádám, Emődi Mátyás, Ur Ádám, Herman Róza
Moderátor: Benedek Árpád zene- és táncpedagógus

Az esemény a Kárpát-medencei hálózat oldalán: https://tunderpajta.kultura.hu/ese.../csillagocska-szaporcan

Irány a webshop!