Árnyékok és jelek – Anna Mark kiállítása

Jegyár
1500 Ft-tól
Időpont
2023.03.09. 17:00 - 04.16 17:00:00

Anna Mark 1928-ban született Budapesten. 1946 és 1950 között a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult festészetet. 1950 és 1955 között a Nemzeti Bábszínház díszlettervező műhelyében dolgozott. Ez idő alatt baráti kapcsolatot ápolt az Európai Iskola alkotóival, mint például Ország Lilivel, Bálint Endrével, Vajda Júliával. Miután 1956-ban elhagyta Magyarországot, a németországi Saarbrückenben élt, majd 1959-ben Párizsban telepedett le, ahol ma is él és dolgozik. 1964 óta számos magángalériában, kortárs művészeti központban és múzeumban állították ki munkáit Franciaországban, Németországban, Nagy-Britanniában, Norvégiában, Svájcban és Magyarországon.

Mark olyan vizuális nyelvet fejlesztett ki, melyet a legkülönbözőbb források ihlettek, így az anyagok, gesztusok és szimbólumok összetett fúziójává áll össze minden egyes alkotása.

A szürrealista képi világgal való foglalkozása pályafutása korai szakaszában alapjául szolgált a fizikai tárgyak természetének és anyagiságának folyamatos vizsgálatához.

Anna Mark munkái reliefekben, gouache-okban, tollrajzokban, aquatintákban és metszetekben bontakoznak ki hűen az építészeti érdeklődéshez, valamint a konstrukció és az érzelmi erő közötti ügyes egyensúlyhoz.

Munkásságára egészen a mai napig nagy hatást gyakorolnak az építészeti kompozíciók, ám művei a geometria szigorú rendjében a világ rendjének valóságát és ihlető erejét közvetítik.

Az m21 Galéria kiállítása a szentendrei Ferenczy Múzeumban 2022-ben megvalósult Árnyékok és jelek című kiállítás pécsi bemutatója, amelynek keretében 75 eredeti alkotást láthat a közönség. A művek kiválóan reprezentálják az általa használt technikákat és a rá jellemző alkotói stílust. A kiállításon látható portréfilmben közvetlen közelről ismerkedhetünk meg a képek alkotójával és kivételes életútjával. A kiállítás kurátora Kígyós Fruzsina.

További információk: https://m21.pecsigaleriak.hu/programok/arnyekok-es...

Irány a webshop!