E-bike kalandtúra a Kelet-Mecsekben (Pécsváradtól Máré várán át Püspökszentlászlóig)

Időpont
2020.10.17. 09:00

Ezt ez e-bike túrát a Kelet-Mecsek látványosságai köré szerveztük. Nem maradhatnak ki belőle a Pécsváradi vár, a Máré vár, Püspökszentlászló, az Almalomb kulináris élvezetei sem. Egy nagyon szép és látványos túra a Mecsek belső aszfaltozott útjain. Most fogjuk csak érezni igazán a hegyi kerékpározás örömét, amikor nem kell tartani az emelkedőktől elektromos kerékpárjaink segítségével csak a táj szépségére kell figyelnünk. A túrán a természeti értékekben – védett növény- és állatfajokban - gazdag, vadregényes Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben haladunk, melynek legféltettebb kincse a ritka, fokozottan védett bánáti bazsarózsa.

Időpont: 2020. október 17. 9:00 óra
Találkozó helyszíne: Pécsváradi vár parkoló
Részvételi díj: 19.500 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza: a túravezetést, a túraszervezést, az elektromos pedelec kerékpárok bérleti díját, az elektromos kerékpárok szállítását Pécsváradra, a vízhatlan kerékpáros táskát és lakatot. A részvételi díj nem tartalmazza a belépők árát, az utazást az indulás helyszínére, transzfer kérhető Pécsről! 1000 Ft/fő (8 főig).

Hasznos információk: Létszám: minimum 6-15 fő. Utazás: egyénileg. Találkozó reggel 9 óra a Pécsváradi vár parkolójában. Étkezés: egyénileg. Túravezető: Benovics Gábor

Részletes program

Pécsvárad – Máré vár – Zobákpuszta – Püspökszentlászló – Hosszúhetény – Pécsvárad 55 km 1000 méter szint

Találkozó a Pécsváradi várnál, innen indítjuk a túrát a parkolóból (lehetőség van Pécsről busszal is jönni a túravezetővel egyeztetve). Elindulunk felfelé, a Mecsek hegyvonulatai közé. Átkelünk a gerincen egy gyönyörű erdei aszfaltozott úton egészen a Máré várig. A községtől mintegy 5 km-re emelkedő Várhegy csúcsán épült a vár. Keletkezésének időpontját és építőjének nevét nem ismerjük, de minden bizonnyal a tatárjárás után épült, első említése, ,,Castrum Mare” alakban csak az 1316-ban kelt oklevélben történik, amikor Károly Róbert király Bogár István mester részére kiadott adománylevelét átírja és megerősíti annak birtokában. Innen Zobákpusztán keresztül újra bevesszük magunkat az erdőbe és végül egy kis földutas kitérővel Püspökszentlászlóra gurulunk. Püspökszentlászló kivételes hely a Mecsekben. Gyönyörű környezettel körülvett arborétuma ma is kedvelt kirándulóhely, míg kastélya és temploma meghatározó későbarokk műemlék, s az itt álló egyházi épületek a történelem hűséges szemtanúiként várják az ideérkezőket. A faluban készült hihetetlen finom mézet kóstolhatjuk és vásárolhatunk is belőle. Innen a régi malomból átalakított és helyreállított Almalomb étteremhez bringázunk egy kis frissítőért, vagy akár egy igazi kulináris élvezetet adó ebédért. Visszatérünk Pécsváradra.

Egyéb fontos tudnivalók

Időjárás: A Mecsek éghajlata igen kellemes. Hazánkban itt érvényesülnek legjobban a szubmediterrán hatások. Az évi csapadék 710 mm körül mozog, a napsütéses órák száma meghaladja a 2000 órát. Az ősz talán itt a leghosszabb és legkellemesebb az országban és a Villányi-hegységgel karöltve a tavasz is itt köszönt be először.
Túrák nehézsége: A Mecsek hegyvidék, szintek nélkül itt nem lehet túrát tervezni. Az túra több szintet tartalmaz, de ez egy elektromos kerékpártúra, így ez nem fog problémát okozni, csak arra kell figyelni, hogy lehetőleg ne a legerősebb fokozatot használjuk tartósan, mert akkor – gyorsan - akár 30 km alatt is le tudjuk meríteni az akkumulátort. A túra 90%-ban aszfaltozott utakon, alsórendű vagy erdei utakon halad, csak egy rövid földes utas szakaszt tartalmaz, de az is könnyen járható.
Szükséges felszerelés: Ruházat: strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes cipő, esőkabát; felszerelés: kulacs, napszemüveg, naptej, kerékpáros sisak (ajánlott)

Jelentkezés, információ

Tel.: 30/858-7265 - E-mail: info@helian.hu - www.helian.hu

Irány a webshop!