Zsolnay Fényfesztivál: Mintegy százezren úsztak fénymámorban Pécsett

Vasárnap éjjel hirdették ki a Zsolnay Light Art nemzetközi fényfestőverseny győzteseit. A döntőbe jutott öt versenyző a Székesegyház homlokzatát keltette életre 3D-s fényfestéssel. A versenyt több tízezren követték figyelemmel a helyszínen, köztük a nemzetközi zsűri tagjai, akiknek döntése nyomán az első helyen a Los Romeras csapata végzett Spanyolországból, ráadásul a közönségdíjat is ez az alkotócsoport nyerte el.


A fényfestőverseny mellett a fesztivál másik szenzációja a Fény Útja 20 állomása volt, ahol szemkápráztató fényfestések, fényinstallációk várták a látogatókat. Sok helyszínen központi szerepet kapott az interaktivitás, ilyen volt például a fényteniszezés és a fénygraffiti készítés, de népszerűek voltak a világító óriástulipánok, a fényszőnyeg és az 5.000 fénygömbből álló varázslatos alkotás az Árkád Pécs Bevásárlóközpontban. Igazi szívmelengető élmény volt a Virágok Lászlónak című fényalkotás, amely az idén elhunyt Jandó Lászlónak, a mindig mosolygós Kórház téri virágárusnak állított emléket.

Fénygraffiti a Kossuth téren


Világító óriástulipánok a pécsi Vásárcsarnok előtt
fenyviragok
Fotó: Ruprech Judit
Fényszőnyeg a Janus Pannonius utcában
5.000 fénygömbből álló varázslatos alkotás az Árkád Pécs Bevásárlóközpontban

Minden eddiginél többen voltak kíváncsiak a Fény Útja Extra helyszíneire, amelyekre több mint 3.000 vendég váltott karszalagot. Sorok kígyóztak a Civil közösségek Házában megelevenedő fénylény előtt, tátott szájjal nézték az érdeklődők a Pécsi Galériában cikázó holografikus fényobjektumokat, míg a Jakováli Hasszán Dzsámiban meditatív hangulatban, a szőnyegeken fekve élvezhették a hangtálak és gongok rezgéseiből álló hangkompozíciót kísérő fényfestést.


Civil közösségek Házában megelevenedő fénylény

A látogatók a fényprodukciók mellett részt vehettek újcirkuszi, utcaszínházi, zenés és fényszakmai programokon, a Fénybütyköldében pedig sok százan készítettek maguknak fényékszereket és világító emléktárgyakat.


Buborékcirkusz a belvárosban

- Nagyszerű látni, hogy Pécs városának mennyire jól áll ez a „fényünnep”, hogy a pécsiek sajátjuknak érzik, szeretik, támogatják ezt az egyedülálló rendezvényt, és évről évre egyre többen kíváncsiak rá, ráadásul nemcsak a régióból, hanem az ország minden tájáról, valamint határainkon túlról is – mondta el Hummel Márk, a fesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

Videók:

https://www.youtube.com/watch?v=s_Q8D3mNTgQ&list=PL9RHmpD7YBpAcziJD4xyinnc4fkhDdC8I

Fotók:

https://www.facebook.com/zsolnayfenyfesztival/photos/

www.fenyfesztival.hu

Irány a webshop!