Vadonatúj programsorozatok a Művészetek Házában

Kismányoky Károlytól a Sopianae Slam Poetry Klubon át a tehetséggondozásig


Friss lendülettel vág bele a február-márciusi időszakba a pécsi Művészetek és Irodalom Háza! Az eddigi közkedvelt programok mellett hangsúlyosan nyit a képzőművészet, a fiatalok és a társadalmi kérdések irányába. A most induló rendszeres programsorozatok lehetővé teszik, hogy a Művészetek Háza valódi közösségi térként a kultúrakedvelő pécsiek állandó találkozópontjává váljon.

Új sorozatok:

Kismányoky Károly művészeti örökségére világít rá a havonta jelentkező Pécsi Galéria Archívum: A Kismányoky univerzum című programsorozat, miközben felidézik és feltárják a pécsi művészettörténet mediális értékeit is. Az első rész címe: Mozgóképes dokumentációk a Pécsi Műhely Land Art munkái között. A témában február 15-én ifj. Ficzek Ferenc képzőművésszel beszélget az est állandó házigazdája, Dr. Doboviczki Attila médiakutató, a PTE Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszékének adjunktusa.


Kép

A Sopianae Slam Poetry Klub estek szervezése éppen 10 évvel ezelőtt vette kezdetét, korábbi helyszínei jellemzően kocsmák és kávézók voltak. Február 23-ától újraindul a klub, immár a Művészetek Házában, havi rendszerességgel. Lesz „Open Mic”, amikor a színpad nyitott, bárki, bármilyen témájú saját szöveggel kiállhat. A „Showcase” keretében a magyar Slam Poetry színtér ismert fellépőinek előadása hallható, az első vendég Kemény Zsófi lesz. A „Slam Poetry Verseny” keretében a saját szövegekkel előzetesen jelentkező helyi fellépők mérettethetik meg magukat.


Kép

A tehetségtől a talentumig címmel induló sorozat a személyre szóló fejlesztésről, tehetséggondozásról szóló programokkal várja a szülőket, pedagógusokat, egyetemi hallgatókat. Március 24-én Prof. Dr. Csapó Benő Prima Primissima díjas neveléstudományi kutató tart előadást, melynek címe: Diagnosztikus értékelés, személyre szóló fejlesztés és tehetséggondozás. A későbbi előadásokon szó lesz többek között sportpszichológiáról és az élvezetes irodalomtanulásról is. A Művészetek és Irodalom Háza célja a sorozattal egy olyan támogató nevelési környezet megteremtése, amely ösztönző légkörben, minőségi programok megvalósításával kínál fejlődési lehetőséget valamennyi résztvevőnek.


Kép

Az újdonságok mellett folytatódik a jól megszokott Egy kis esti fizika című programsorozat is. Február 16-án a gravitációs hullámokról hallhatunk, míg a március 16-ai előadás címe: Űrtávcsövek, exobolygók; mi újság a földönkívüli élet kutatásában?

További aktuális programok:

„Zsolti vagyok. Rosszul működő családban felnőtt gyermek. Állítólag alkoholista. Meg még drogos is.” Mi lehet függőségeink hátterében? Hogyan kezeljük mások függőségeit? Február 21-én a Visszhang című film segítségével kereshetünk választ ezekre a kérdésekre. A filmet beszélgetés követi dr. Szemelyácz János addiktológussal.


Kép

Február 22-én Nemes Csaba: Alakváltás című filmjét láthatjuk, ami a művész azonos címet viselő kiállításához készült videókatalógusának bemutatója. A filmvetítést beszélgetés követi.

Egy elfeledett rejtély feltárására vállalkozott az OSZIP Színészképzés 14. évfolyama. A valós eseményen alapuló tiszaeszlári vérvád per hivatalos dokumentumok és a történés idején keletkezett írások felhasználásával eredt az eset nyomába, és több nézőpontból megközelítve próbálta felvázolni a történtek lehetséges folyását. A társulat február 28-án egy nyilvános tárgyalásra invitálja az érdeklődőket, A nagy erdő mely tele van homálylyal című előadás keretében.

Részletek: https://www.pmh.hu/

2022.02.14.

Irány a webshop!