Tudnivalók az airsoft fegyver használatával kapcsolatban

A 2004. évi XXIV. törvény kimondja, hogy egy airsoft fegyver, legyen az akár rugós, elektromos vagy gázos típusú, 7,5 J csőtorkolati energiáig légfegyvernek, felette pedig lőfegyvernek minősül.


Az előbbi kategóriából tehát engedély nélkül vásárolhatsz. Bár ez csupán jogi szempontból fontos, mivel a Magyar Airsoft Szövetség 3,3 J-ban maximalizálta a játékokon megengedett csőtorkolati energiát. Nem is csoda, hiszen az ezt meghaladó teljesítménnyel rendelkező géppel még otthoni körülmények között is veszélyes gyakorolni.


Hogyan és milyen formában szabad szállítani és tárolni?


Az előírások szerint a fegyvert közterületen tokban és anélkül sem szabad a testeden hordani, mivel az avatatlan szem elsőre nem képes kiszúrni, hogy nem egy valódi fegyverről van szó, hanem csak egy replikáról. Ennek köszönhetően pedig egyesek könnyen pánikba eshetnek.


Persze a tároláshoz már nyugodtan lehet használni a Combat Zone-nál is kapható puskatokokat, amelyek közül már a legalapvetőbb, béleletlen puskatokkal is nagyobb védelmet tudsz nyújtani a fegyverednek, mintha pőrén hagynád. De a maximális védelem megteremtése érdekében célszerű inkább a kifejezetten airsoft célra készült puskatokokat és a koffereket választani.


A tárolás előtt mindenképpen ügyelned kell a tár és a lövedék eltávolítására. Továbbá a tárból is ki kell venned még az el nem használt darabokat, amelyeket biztonságos helyen, a fegyvertől elkülönítve kell tárolni.


Ki használhatja az airsoft fegyvert?


Bizonyos jogszabályok többek között arra is kitérnek, hogy ki és milyen formában használhat airsoft fegyvert. A nagykorúak esetében természetesen nincsen semmilyen korlátozás, a 18. életévét be nem töltött személyek viszont kizárólag egy cselekvőképes nagykorú felügyelete mellett nyúlhatnak ilyen fegyverhez.


A gyakorlás pedig csak lőtéren, céllövöldében, valamint bekerített magánterületen történhet, a biztonsági előírások maximális betartása mellett. Szükség van védőfelszerelésre, amely alapvetően szemüveget, maszkot, sisakot valamint kesztyűt jelent.


Nyilvánvalóan, hogyha egy olyan játékon veszel részt, ahol aránylag közelről lőhetik egymást az ellenfelek, akkor a hatékonyabb védelem érdekében ezeket érdemes kombinálni egymással, amelyek egyébként a fentebb már említett Combat Zone airsoft kínálatában szintén kaphatók.


Jó szolgálatot tehet még


Egy sál, egy kendő vagy egy shemag gondoskodhat a nyakad, egy sisak vagy valamilyen sapka pedig a fejed védelméről. Ha még felveszel egy bakancsot és egy kesztyűt is, akkor a kezeid és a lábaid is biztonságban lesznek.


A ruházatot illetően a legideálisabb választást a terepszínű katonai gyakorló jelenti, de természetesen semmi nem tiltja a civil ruházatban történő játékot.


Bár igyekeztünk ebben a cikkben minden fontosabb tudnivalót elárulni, és beavatni a lényegi dolgokba, hogy biztonsággal használhasd az airsoft fegyveredet, ettől függetlenül előfordulhat, hogy kihagytunk valamit. Ha maradtak volna még kérdéseid, akkor nyugodtan fordulj a Combat Zone csapatához!


Irány a webshop!