Tudjunk meg mindent a fogíny visszahúzódásáról!

Az ínyünk védi a fogaink sérülékeny részét a mindennapok káros hatásaitól. Éppen ezért nagyon szomorú, hogy egyre több ember szenved attól, hogy ez a vonal visszahúzódik és elsorvad, ami egyenes út a fogak érzékennyé válásához és elvesztéséhez. Jó hír, hogy van megoldás, de sokkal egyszerűbb megelőzni a problémát.

Az íny szerepe az életünkben rendkívül fontos, hiszen az felel a fogak rögzüléséért és persze védelméért. Amennyiben nincs semmilyen probléma, úgy az íny tökéletesen tapad a fogakra, így nincsenek ott különböző, baktériumokkal telt tasakok, amik a későbbiekben nagy károkat okozhatnak. Az íny védelmi funkciója, hogy a különböző baktériumok nem vándorolhatnak mindenhová a szájban.

A visszahúzódás jele

Az íny védelmi rétege roppant erős, de ugyanakkor meglehetősen sérülékeny is. Amikor ez a réteg elkezd visszhúzódni a fogakról, azt ínyrecessziónak nevezzük, és egy összetett folyamatról beszélhetünk.

A fogíny visszahúzódásának egyik nagyon fontos jele, hogy az íny vörössé és duzzadttá válik, fogmosáskor pedig vérzik. Arról is felismerhetjük a problémát, hogy a fogak hosszabbnak tűnnek, mint korábban. Ez így történik a valóságban is, csak míg eleinte nem vesszük észre a változást, addig előrehaladott állapotban már a laikusoknak is feltűnik.

Mivel így az íny elveszíti védelmi funkcióját, a fognyak szabaddá válik, és megkezdődik a fogérzékenység, majd szép sorban a fájdalom, a fogak elkezdenek mozogni, majd kihullanak.

Mi váltja ki?

Egyrészt az emberek sokszínűségéből adódóan bármi kiválthatja, mégis, a legtöbbször a rossz szájhigiénia felelős érte. Emellett még lehet hormonális változás a háttérben, genetikai adottságokból fakadó ínyrecesszió, nyelv- vagy ajakpiercing viselése, de akár rossz harapás is.

Ezek mindegyike olyan dolog, amit lehet kezelni, így nagyon sok esetben mérsékelhető, ha nem is visszafordítható a folyamat.

Amennyiben nem kerül sor kezelésre, könnyedén eljuthatunk egy olyan állapotba, hogy a folyamat nem visszafordítható vagy kezelhető, így a kórokozók megtámadják a fogágyat, ami könnyen fogvesztéshez vezethet. Itt már sajnos semmit nem lehet tenni, a fogorvos is maximum arra képes, hogy mindent megtegyen azért, hogy a páciens minél később veszítse el az eredeti fogait.

Mit tehetünk?

  • Előzzük meg a kialakulását, azaz törekedjünk a megfelelő szájhigiéniára.
  • 6-12 havonta látogassunk el a fogorvosunkhoz.
  • Ha ok nélküli vérzést tapasztalunk, érdemes időpontot kérni egy vizsgálatra.
  • Szenteljünk figyelmet az életmódra is, azaz a táplálkozásunk vitaminban és ásványi anyagokban bővelkedjen, míg szénhidrátból igyekezzünk keveset fogyasztani.

Érdemes bejelentkezni a Completdenthez fogorvosi vizsgálatra, hogy megelőzd a fenti kellemetlenségeket!

Irány a webshop!