Top 5 gyakori szemprobléma

Ha szemüveget vagy kontaktlencsét kell hordanunk, vagy ha műteni kell a szemünket, hogy jól lássunk, az bizony valamilyen szemészeti problémát jelent, még akkor is, ha teljesen átlagosnak gondoljuk azt, ha valaki mondjuk csak szemüvegben tud olvasni. Ez a cikk arról az 5 gyakori szemproblémáról szól, amiből legalább egy érinti nagy eséllyel azt, aki éppen ezeket a sorokat olvassa.


Az, hogy melyik a leggyakoribb látásprobléma, korosztályonként eltérő, ezért nem is rangsoroljuk őket, és hát nagy eséllyel ha most még nem is áll fenn jelenleg egyik sem a kedves olvasónál, igen nagy a valószínűsége annak, hogy ez az idő előrehaladtával változni fog. Lássuk is a kilátásokat!


Az egyik legismertebb: rövidlátás


Egészen megdöbbentő, hogy a rövidlátást kutatók szerint 2050-re a világ fele rövidlátó lesz. De mit is jelent a rövidlátás? Gyakorlatilag azt, hogy a szembe érkező fénysugarak nem az ideghártyán találkoznak egymással, hanem előtte, ezért a távoli dolgokat csak homályosan láthatjuk. A közeli tárgyak nézegetésével a rövidlátóknak nincs különösebb gondja, de a nagyobb távolságokkal már meggyűlik a bajuk. A rövidlátás lehet örökletes, de okozhatja a kicsit nyújtott alakú szemgolyó vagy a szemlencse túl erős fénytörő hatása is. Ezt a típusú szemproblémát homorú, azaz mínuszos lencsével korrigálják, de aki végleges megoldásra vágyik, az a lézeres szemműtét választja.


Az előző ellentettje: távollátás


Az embereknek körülbelül a fele távollátó, ami nagyjából a fordítottja a rövidlátásnak, szóval a közeli dolgok vesznek homályba, míg a távoliak élesek maradnak. Ilyenkor a szembe érkező fénysugarak az ideghártya mögött találkoznak. Az ok lehet a szemlencse túl kicsi törőereje, vagy az, hogy a szemlencse nem teljesen gömb alakú, és inkább rövid, mint hosszú. Az enyhe távollátást egy ideig képes kompenzálni a szem, viszont ez gyakori szemfáradtsághoz vezethet. A nagyobb mértékű távollátásnál viszont már külső korrekcióra van szükség, például domború, azaz pluszos lencsére vagy egy kíméletes és gyors lézeres szemműtétre.


Emeli kalapját a cilinderes szem


A köznyelvben, - nem túl helyesen - csak szemtengelyferdülésként emlegetett asztigmia nagyon sok embert érint, de általában csak kis mértékben, talán ezért sem terjedt el annyira a pontos megnevezés. Az asztigmiás vagy cilinderes szem esetében a szaruhártya vagy a szemlencse görbülete nem mindenütt egyforma, ezért a szem nem tudja a fényt egy pontban fókuszálni. Ennek az az eredménye, hogy a cilinderes szem valójában se közelre, se távolra nem lát élesen. Korrigálni cilinderes lencsével lehet, és érdekes módon a szemüveg jobb megoldás lehet a kontaktlencsénél, mivel nem mindegy, hogy milyen állásában nézünk keresztül a lencsén, és hát a kontaktlencsét hol így teszi be a szemébe az ember, hol úgy. Persze aki nem szereti a szemüveget, vagy egyszerűen csak végleges megoldásra vágyik, annak a lézeres látásjavítás lehet az optimális megoldás.


Ami mindenkit utolér: öregszeműség


Valószínűleg nem kell hosszan magyarázni, hogy az öregedés a szemet sem kíméli. Ahogy a bőrünk, úgy a szemünk is folyamatosan veszít a rugalmasságából, ahogy múlnak az évek, csak míg a bőrünk ráncos lesz, a szemünk esetében a látásélességünk lesz egyre rosszabb. A szem ugyanis minél idősebbek vagyunk, annál kevésbé tud alkalmazkodni az egyes távolságokhoz, aminek eredményeképp elsősorban közelre, de bizonyos esetekben távolra nézéshez is szükség lehet szemüvegre. Sőt nem is egyre, hanem ilyenkor egyből kettőre, egy olvasószemüvegre és egyre a távolra nézéshez, vagy bifokális szemüvegre, ami bár mindkét távolság esetében jó lehet, nem túl fiatalos a megjelenése. Ma már léteznek multifokális lencsék is, de egyelőre igen borsos az áruk, és kicsit nehéz megszokni, mert a három távolságra beállított lencsék okozhatnak eleinte némi szédülést. Szerencsére azonban a lézeres látásjavítás erre a problémára is megoldást kínál, méghozzá az úgynevezett olvasószemüveg-kezelést, amit a margitszigeti Focus Medicalnál végeznek évek óta nagy sikerrel.


Amit nagyon is komolyan kell venni: szürkehályog


A szürkehályogra talán nem is szabad egyszerűen azt mondani, hogy probléma, hisz valójában egy komoly szembetegség, amely akár súlyos következményekkel is járhat. A szürkehályog (vagy más néven cataracta) ugyanis világszerte a látásvesztés vezető oka. A szürkehályog valójában a szemlencsének a belőle kicsapódó fehérjék miatti elhomályosodását jelenti. Minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb a szürkehályog kialakulásának a veszélye. A 80 év felettiek körülbelül 70%-át érinti. A megjelenésében az életkor mellett más tényezők is közrejátszhatnak, ilyen például a dohányzás és az erős napfény. Sajnos a szürkehályogot teljesen nem lehet megelőzni, és kezelni is csak egyféle módon, a szürkehályog műtéttel, ami viszont nemcsak a szürkehályogtól szabadíthat meg, hanem még az éles látás élményét is visszaadhatja.


Irány a webshop!