Téli programok Magyarországon - Próbáltad már ezeket?

Szeretnéd magad mögött hagyni a városi forgatagot, a zsúfolt múzeumokat és látogatóközpontokat? Kimozdulnál a januári szürkeségből, hogy elvessz a téli nyugalomban valahol az ország egyik eddig fel nem fedezett helyén? Ebben a cikkben olyan programokat és lehetőségeket mutatunk be, amikről még nem biztos, hogy hallottál korábban.


A téli Magyarország

Az ünnepek után a többség nem szívesen megy el otthonról, hiszen vissza kell térni a mindennapokba. Habár télen az ember sokszor inkább otthon marad olvasni, játszani, vagy sorozatokat nézni, ez nem jelenti azt, hogy nem éri meg kimozdulni. Számos eddig fel nem fedezett helyszín van hazánkban, amit mindenkinek látnia kell legalább egyszer. Lehetőleg télen.


Lillafüred

A Miskolc részét képező Lillafüred az év minden részében mesebeli látványt nyújt, azonban a legszebb kétségkívül télen, a friss hó világában. A fehér fák közül kikandikáló Lillafüredi Palotaszálló igen mutatós, főként a mellette található, kis szerencsével befagyott Hámori-tó együttesével. Érdemes azonban legalább fél napot a környékre szánni, hiszen mindenképpen ajánlatos kipróbálni az egész évben nyitva lévő Vendéglő a Pisztrángoshoz éttermet, ahol különlegességeket kóstolhatunk meg ebéd alkalmával. A másik nevezetesség a reggel 9 és délután 2 között látogatható Szent István- és Anna-barlangok, ahol látványos cseppköveket nézhetünk meg. Emellett találkozhatunk denevérekkel, valamint lefotózhatjuk az ország legmagasabb, 20 méteres mesterséges vízesését, valamint az újmassai Őskohót.


Egerszalók

Magyarország egyik legvarázslatosabb természeti csodája Egertől nem messze, Egerszalókon található. A sódombhoz hasonló képződmény a világon mindössze két másik helyen nézhető meg. Az egyik a Yellowstone Nemzeti Parkban, a másik pedig a törökországi Pamukkaléban fotózható le.

Az itthon fellelhető különlegesség ősi eredetűnek látszik, valójában mindössze alig múlt 60 éves. 1961-ben ugyanis az történt, hogy a szakemberek kőolaj után kutatva egy 400 méter mély lyukat fúrtak a térségben. Ehelyett azonban csupán igen forró gyógyvizet találtak. Pár év után megépítették az első itteni medencét, majd a ‘80-as években egy második kutat fúrtak. Mára egy hatalmas wellnessközpont nőtte ki körül a jelenleg 1200 négyzetméteres mészkőlerakódást, amely folyamatosan növekszik.


Sástó

Az ország legmagasabban fekvő tavát keresve rálelhetünk a Sástóra. Az elmúlt években a Fekete Zaj fesztivál helyszínének otthont adó terület immáron a köztudatba is bekerült. A tó mellett egy 53 méter magas, olajfúrótoronyból kialakított kilátóból csodálhatjuk meg a tengerszint felett 500 méterrel elterülő tájat.

A kirándulók megismerkedhetnek továbbá a mátrafüredi Harkály Házzal és az ahhoz tartozó 8 állomásos, 3,5 km hosszú Cincér tanösvénnyel egyaránt. A Sástó területén 2014-ben megnyílt az Oxygen Adrenalin Park is, amely egy közel 1000 méteres téli bobpályával, valamint számos felejthetetlen élménnyel várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt.


Csóványos

Ki ne ismerné a Börzsöny csodálatos világát? Az izgalmakban és látványosságokban gazdag hegy a téli hónapokban is számos arcát mutathatja meg. Ideális úti cél, ha valaki aktív kikapcsolódásra vágyik. A legmagasabb pontja a 937 méteres Csóványos, ahova bármely irányból felmászhatunk. Itt egy mérőtorony található, amely közel 23 méter magas, onnan nézhetünk körbe, így elláthatunk a Magas-Tátrától, egészen a Schneebergig. A körpanorámát mindenkinek látnia kell az életben legalább egyszer, lehetőleg télen, a havas táj idején. Kipróbálhatjuk a Királyréthez közel található Cseresznyeparkból induló 6 órás túrát is, aminek keresztül bárki meghódíthatja a kilátót.


Cseszneki vár

Európában több helyen forgatási helyszínként ismerik a Cseszneki várat, amely a Bakony sziklaszirtjén magasodik ki. Páratlan történelmi értéke van. Gótikus stílusban épült a tatárjárást követően. Eredetileg az Alföldről Győrbe vezető utat akarták vele védeni, azonban a török harcok idején inkább végvárként vették hasznát. A 18. században barokk stílus szerint átépítették, így várkastélyként kezdték el működtetni. Sajnos azonban egy földrengést és az azt követő tűzvész miatt véglegesen megpecsételődött a sorsa. A Nemzeti Várprogram keretében részletesen helyreállították, így mára csodálatos kilátás nyílik onnan a Bakonyra.


Tata

Tata nemcsak nyáron, hanem télen is elragadóan bájos. A Fényes Tanösvény 18 állomásos, másfél km hosszú, cölöpökön elhelyezkedő ökoturisztikai útvonal. A csodálatos ösvény vadregényes lápvidékre kalauzolja el az idelátogatókat. Megismertet minket a titokzatos láperdőkkel, valamint a 20-22 fokos karsztforrásokkal. Rengeteg madár és növény él a terüelten, amit akár a Nagy-Égeresen található kilátóról is megnézhetünk.

A kalandosabb személyek nyugodtan kipróbálhatják a kézi erővel működtethető csónakot és a függőhidat. A nap fénypontja pedig a Fényes tanösvény látogatóközpontja, amely a helyi élővilágot mutatja be a kicsik és a nagyok számára. Érdemes egy egész napot szánni a környékre, mert bőven akad látnivaló.

Télen tehát ugyanúgy ki lehet kapcsolódni a fővároson kívüli részeken, mint nyáron. Családdal felfedezhető a tatai régió, a Csóványos, valamint Lillafüred egyaránt.

Irány a webshop!