Teleltetési kisokos: gondoskodjunk a növényekről télen is!

Sokan nyűgnek tartják, de még többen kedvelik a növényekről való gondoskodást a téli időszakban. Teleltetni szükséges, minden fajtát, más kérdés, hogyan valósítható meg mindez helyesen, hogy kedvenceink sokáig bírják a strapát. Vannak olyan kérdések, amiket az emberek sosem mernek megkérdezni ezzel kapcsolatban, így most igyekszünk minden fel nem tett kérdésre választ adni.


Az alábbiakban a teleltetésről, annak lépéseiről és fontosságáról lesz szó részletesebben. Kitérünk arra, hogy mire érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a növénytartás egyik legfontosabb részével kapcsolatban.


Mi az a teleltetés?


Ha szó szerint akarjuk értelmezni, akkor arról van szó, hogy segítünk a növénynek átvészelni a telet, a hideget. Az tehát nem kerül a kukába ősszel, inkább vegetál, hogy aztán újra életre tudjon kelni. A Tropical Home különleges növényeinek nagy részét biztosan teleltetni szükséges, hiszen ezek főleg trópusi eredetűek, amik nem szeretik a hideget és a telet.


A teleltetés tulajdonképpen az, amikor a növényt nem fűtött lakásba, szobahőmérsékletre helyezzük, de nem is marad kint a hidegben – ez a legpontosabb definíciója a folyamatnak a kertészeti leírás szerint. Fontos tehát fagymentes helyet keresni a kedvenceinknek, ami lényegesen hűvösebb, mint a szoba, de melegebb, mint a kinti időjárás.


Teleltetésre azért van szükség, mert egyre több olyan növényt hozunk be a környezetünkbe, amelyek alapvetően nem a mi területünkről származnak. Ezek nagy része olyan éghajlatra is eljutott, amelynek időjárása nem egyezik meg azzal, ahonnan az adott fajta él eredetileg.


Hazánkban nem meglepő módon nem tudunk egész évben meleget, párás levegőt, és napsütést biztosítani a növények számára, így télen csak az életben tartás marad.


Milyen a jó teleltetés?


A válasz rövid és tömör lesz, hiszen csupán egy fagymentes, hűvös, legalább +5, legfeljebb +15 fokos helyre van szükség, ami napfényes, jól szellőzik, de nem túl huzatos. A könnyen hozzáférhető helyen szükség lesz öntözésre is, így nem árt, ha nem szorosan egymás közelébe kerülnek a növények.


Ezeknek a követelményeknek azonban nem annyira egyszerű megfelelni, mint azt elsőre gondolnánk. A legjobb lenne egy télikert, ahol mindez adott, hiszen fagyvédett, napsütéses, fűtés nélküli. Egy ilyen létesítménnyel viszont nem mindenki rendelkezik, így marad a garázs, a tároló, a kamra és egyéb helyek.


Minden jobb, mint a semmi


Végül le kell szögezni, hogy még egy nem annyira tökéletes teleltetőhely is sokkal többet ér, mintha egyáltalán nem foglalkoznánk vele. A legtöbb növény ugyanis képes kompromisszumot kötni, nem véletlen lettek népszerűek a hobbikertészek körében.


Bár tény, hogy napfényre szükségük van, de sok esetben sötétben is képesek átvészelni a téli időszakot. A leander például már egy olyan mediterrán növénynek számít, ami fagykár nélkül kibírja az enyhe teleket, akár még kiültetve is.


A télikert lehet az erkély, a terasz, a veranda, egy üvegezett helyiség, de akár még egy zárt lépcsőház is, amin legalább egy kis ablak található.


Irány a webshop!