Sütőipari fertőtlenítés germicid lámpával

A sütőiparban a teljes pékárukészítési folyamat során fontos szerepe van a csírátlanításnak. A legnagyobb problémát a penészesedés jelentheti, mivel a penészgombák spóráinak milliói szállnak a levegőben.

A leghatékonyabb, vegyszermentes megoldás a sterilizálásra az, ha UV-C lámpákat használunk. Ez egy régi technológia, de napjainkban is kiváló hatásfokkal működik. 253,7 nm-es sugárzással végzi a csírátlanítást felületeken és légtérben egyaránt.

Az Hollandimpex Kft eszközei a tojástermelésben, a sütőiparban vagy a húsiparban éppúgy használhatók, mint a zöldség-gyümölcs raktározásban, és számtalan más egyéb területen.

Az eltarthatósági időt jelentős mértékben megnöveli, ha csomagolás előtt kap UV-C kezelést egy termék.


Csírátlanítás a sütőiparban

Amikor egy-egy speciális munkafolyamat fertőtlenítésére van szükség, az egyedileg tervezett, gépsorok meghatározott részein működő UV-C lámpákra van szükség. Ilyen lehet az UV alagút, amikor egy speciális alagúton halad át az árucikk. A kelesztés, sütés, hűtés, szeletelés egyaránt megköveteli az alapos fertőtlenítést.

A sütést követő hűlési idő a legkritikusabb. A falakra lehet körben felszerelni szabadon sugárzó germicid lámpákat, amelyek teljes mértékben csíramentessé teszik a légteret is. Ebben az UV folyosóban nem fog megfertőződni a termék még akkor sem, ha hosszabb ideig hagyjuk itt.

Mivel ebben az esetben a légtér sterilizálásán van a hangsúly, így több árucikket a polcokon is lehet várakoztatni. A gyakorlatban ezt úgy kell elképzelni, hogy a folyosó egyik végén betoljuk, a másikon pedig a lehűlt pékáru kigurul egy bizonyos várakozási időt követően. A szeletelőgépeknél a vágókések felületét lehet germicid lámpával csírátlanítani.


Élelmiszeriparra tervezett UV-C lámpák

Törvény is előírja, hogy élelmiszeripari területen, így például a pékáruk esetében csak speciális bevonattal rendelkező lámpákat lehet használni. Előfordulhat ugyanis, hogy eltörik a lámpa, ezért meg kell akadályozni, hogy a szilánkok illetve a veszélyes anyagok a környezetbe juthassanak.


Germicid lámpák működés közben

A germicid lámpák által kibocsátott UV-C sugárzás emberekre veszélyes, a szemre és a bőrre is káros. A szabadon sugárzó készülékeket csak akkor lehet használni, ha senki nem tartózkodik az érintett helyiségben. Amennyiben esetleg be kell menni, védőszemüveg viselése kötelező! Legjobb megoldás, ha kívül helyezzük el a kapcsolót, időzítőt. Üvegen nem jut át a sugárzás, ezért zárt ajtók, ablakok mögött kell használni. Ugyanakkor arra fel kell készülni, hogy a műanyag és fa bútorokat öregítheti.

Ha germicid lámpát vásárol, mindenképp ügyeljen a megfelelő minőségre! Mielőtt üzembe helyezi, a használati utasításokat olvassa el, hogy szakszerűen tudja működtetni a terméket!

Irány a webshop!