Óvd meg környezetedet, és mondj le a műanyag szívószálról!

A környezetszennyezés napjaink égető problémája, így egyre nagyobb odafigyelést igényel annak érdekében, hogy meg tudjuk őrizni a bolygónk épségét, és még unokáink, ükunokáink élete részében is zöld és élettel teli legyen a Föld. A hatalmas mennyiségű hulladék olyan romboló hatással van az élővilágra, amely pusztulásához és ezzel az emberiség kihalásához is vezethet hosszú távon. Kisebb lépésekkel azonban gondoskodhatunk az életben maradásról, ilyen lehet a sokak által használt, majd eldobott műanyag szívószál mellőzése is.


A műanyag szívószál lehetséges helyettesítői


Manapság egyre több alternatíva születik azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne ezeket az apró, nap mint nap használt, de hulladék formájában kifejezetten szennyező eszközöket pótolni, mivel addig, amíg nem születik meg egy helyettesítő termék, az emberek java nem fog lemondani használatáról.


A nem lebomló, egyszer használatos műanyag 2021. július elsejével betiltásra kerül az országunkban elfogadott törvényjavaslat szerint, amely egy nagyon pozitív lépés, de gondolni kell a helyettesítésre is, hogy a későbbiekben se kerüljön elő véletlenül egy-egy műanyag szívószál sem. Amennyiben hozzászokik az ember egy alternatív megoldáshoz, utazása során sem fogja igényelni a bolygó számára mérgező eszközt, amelyet az ember megközelítőleg 15-20 percig használ, majd 500 évet vár, hogy teljes mértékben lebomoljon.


A szívószál különböző alternatívái


Ma már kapható a rozsdamentes acélból készült szívószál, ami már minden nagyobb áruházban megvásárolható. Egy 4-5 darabos csomagot alig több mint ezer forintért be lehet szerezni, és szinte örökké az életed része fog maradni. Kapható eredeti fém változatban, ezüstös színnel, de már egyedi, színes megoldások is léteznek. Könnyen tisztíthatók egy pici kefe segítségével, de nyugodtan mosogatógépbe is teheted.


A papír szívószállal találkozhatunk a leggyakrabban, mivel könnyen beszerezhető. Teljes mértékben biológiailag lebomló papírból készül, így nyugodt szívvel használhatod. Színek, formák és minták alapján számos lehetőség közül válogathatsz, azonban mindenképpen fordíts figyelmet arra, hogy megbízható forrásból származzon, és ne tartalmazzon az egészségre káros anyagokat. Ezenfelül létezik üveg szívószál egyaránt, amely népszerűsége rohamosan növekszik a piacon, mivel modern képével feldobja mind az italt, mind a konyhai felszerelések képét. Szín és design szempontjából szintén nagy változatosságnak örvend, azonban kevésbé tartós, hiszen könnyebben törik, mint egy acélból készült változat.


Manapság azonban előtérbe kerültek a bambuszból készült szívószálak is, amelyekhez fenntartható gazdaságokból származó bambuszt használnak elsődleges alapanyagként. Szintén többször használhatók és könnyen tisztíthatók, mindemellett biológiai úton lebomlóak.


Amennyiben szeretnél többet megtudni a fenntartható vízfogyasztásról és a környezetkímélő vízadagoló gépekről, akkor keresd fel a Montivíz weboldalát, ahol számos kérdésedre választ kaphatsz.
Irány a webshop!