Őszi programkavalkád a pécsi múzeumokban

Új és különleges kiállítások, túrák, tárlatvezetések, előadások – szeptember végétől november közepéig változatos programok sorát kínálja a Janus Pannonius Múzeum.

Szeptember 30-án 17:00 órakor nyílik meg a Modern Magyar Képtárban (Papnövelde u. 5.) Pinczehelyi Sándor Munkácsy Mihály-díjas magyar grafikus, festő kiállítása, amely a művész Karanténban készült műveit mutatja be. Az egy héttel később, október 7-én a Múzeum Galériában (Káptalan u. 4.) 17:00 órakor megnyíló, Az eredendő anyag című tárlat a magyar kerámiaművészetet megújító Siklósi Kerámia Szimpozionok (1969–1992) anyagából válogat – magyar és külföldi művészek alkotásaiból.

A Néprajzi Osztályon (Rákóczi út 15.) október 9-én a 30 éves pécsi Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszéket ünneplik egy kiállításmegnyitóval (16:00 órakor). A tárlaton a tanszéken végzett hallgatók munkáit (fotó, képzőművészet, illusztrációk, restaurátori vizsgamunka) csodálhatjuk meg. A Képzőművészeti és a Néprajzi Osztály gyűjteményéből összeállított „Mindig nyíló virágok – A Zsolnay-lányok néprajzi gyűjtései” című kiállítás október 14-étől Eszéken tekinthető meg, Diósviszlón pedig a Néprajzi Osztály a település szőlő- és borkultúrájával kapcsolatos fotótárlata ad módot a múltba való visszatekintésre. Novemberben több kiállítás nyílik az Osztályon: 11-én a Szent Márton útja Baranyában, 17-én pedig a 90 éves Andrásfalvy Bertalan néprajztudós munkássága előtt tisztelgő „Jövőnk gyökerei – a népművészet kutatója” című tárlat, amely számos más program (könyvbemutatók, előadások, néptánctanulás és táncház) egészít ki.

Október 16-án a Tiétek is a múzeum című ingyenes programjainkkal fejezzük ki köszönetünket azoknak, akik a koronavírus-járvány ideje alatt a frontvonalban szolgáltak (egészségügyi munkatársak, pedagógusok, rendfenntartók, szociális dolgozók). Aznap 11.00-től a Csontváry Múzeumban (Janus Pannonius u. 11.) lesz tárlatvezetés, regisztrálni Vadvári Katalin múzeumpedagógusnál lehet (vadvari.katalin@gmail.com). 15.00 órától a Szerecsen Patika Kiállítás (Apáca u. 1.) kulisszatitkaival ismerkedhetünk meg, fürdősót is készíthetünk. Ebben az esetben Majdán Mira muzeológusnál lehet jelentkezni (majdan.mira@jpm.hu). Mindkét vezetésen legfeljebb 20 fő vehet részt.

A „Parajmos – Roma holokauszt” kiállítást (Király u. 19.) is (újra) megismerhetjük: október 22-én lesz M. Krausnick – L. Rueggenberg Else története című könyvének bemutatója, amelyet filmvetítés és tárlatvezetés kísér a kiállításban. November 5-én 11.00 órakor – szintén egy tárlatvezetés keretében – a JPM „Málenkij robot” című állandó kiállítását vehetik szemügyre az érdeklődők.

Akinek túrázni támadna kedve, annak egyrészt az október 16-i Mindszenty-emléktúrát javasoljuk. A részvevők Hosszúhetényben találkoznak, majd a tájház megtekintése után Püspökszentlászlóra túráznak, s a koszorúzás után felkeresik az ottani nevezetességeket. Hasonlóan érdekesnek ígérkezik a november 13-i, az orfűi malmoktól induló Márton-napi kirándulás is, amelyen a helyi tárlatvezetésen után Szent-Mártonra emlékeznek az orfűi és a mecsekrákosi kápolnákban.

Családi és gyermekprogramok az őszi szünetre

Október 25-26-án kétnapos történelmi kalandozásra hív a múzeum. A 10-13 éves (5., 6. osztályos) gyerekeknek szóló programsor első napján a városban és a kiállítóterekben kincskereső játék indul, emellett múzeumpedagógiai foglalkozás és alkotás színesíti a kínálatot. Másnap, 26-án reggel Gábor Olivér régész vezetésével túra indul a Jakab-hegyre, ahol a gyerekek a Zsongorkő mellett a vaskori sáncokat, és a Pálos kolostort is megtekintik. Az önellátó programra – amelyen testvérkedvezményt is biztosítanak a szervezők – Vadvári Katalin múzeumpedagógusnál lehet jelentkezni 2021. október 20-ig (vadvari.katalin@gmail.com).

A TÁJAK KOROK MÚZEUMOK EGYESÜLET KAPCSOLÓDÓ PROGRAMJAI:

Október 2., 8.00. „TÚRA KAZAL GYÖRGY ÉS CSIBÉSZ (KREMLING LAJOS) EMLÉKÉRE
vezeti KAZAL Márton (erdőmérnök)
Találkozó: Főpályaudvar 34/35-ös buszmegálló
Tervezett útvonal: Mandulás-Lapis-Remeterét-Sóshegyi kilátó-Ürögi-völgy

Október 18., 17.00 „A VÁGYOTT (TESTI ÉS LELKI) SZÉPSÉG”
Az angol preraffaelita festészet és magyar vonatkozásai
Civil Közösségek Háza (Szent István tér 17.)
Vendég: TILLAI GÁBOR történész (JPM)

Október 27., 10.00 AZ EREDENDŐ ANYAG – SIKLÓSI KERÁMIA SZIMPOZIONOK (1969-)
Tárlatvezetést tart: NAGY Márta keramikus, egyetemi tanár (PTE) (Múzeumgaléria – Káptalan u. 4.)

Janus Pannonius Múzeum

Irány a webshop!