Okozhat-e hátrányt, ha császárral születik a babám?

Egy kisbaba hüvelyi úton vagy császármetszéssel születhet meg. Az esetek többségében az elsőre készül mindenki, olykor azonban szükségessé válhat egyfajta menekülőút, amikor egyedül császármetszés útján oldható meg, hogy a baba meglássa a napvilágot.


Milyen esetekben indokolt a császármetszés?


Az eljárásnak hála rengeteg gyermek és édesanya úszhatja meg épségben, akik más esetben nem élhették volna túl ezt az eseményt. Fontos tudni azonban, hogy akkor alkalmazandó, ha egy konkrét probléma indokolja.


Sürgősségi császármetszés történik, ha a természetes szülés közben életveszély vagy hirtelen súlyos probléma lép fel. Abszolút indikáció, amikor más módon nincs lehetőség, hogy megszülessen a baba, ilyen ok lehet például egy harántfekvés is. Relatív indikáció pedig az, amikor a gyermek meg tudna születni természetes módon, de nagy az esélye egy sérülésnek, egészségkárosodásnak.


Ilyen eset lehet például egy medencevégű fekvés vagy terhességi komplikáció, melyek következtében a baba rosszabb állapota indokolja a műtéti beavatkozást. Létezik megelőző, profilaktikus császármetszés is, amely esetében feltételezhető, hogy probléma alakulna ki a hüvelyi úton történő szülésnél, például egy régebbi terhességi toxémia után ismét gyanúra okot adó jelek jelentkeznek.


A császármetszés utóhatásai


Fontos már a várandósság idején beszélgetni ezekről a kérdésekről, az L33 Medical Nőgyógyászati Centrum terhesgondozás szolgáltatásán belül lehetőség nyílik megbeszélni minden opciót.


Nagyon sok édesanyában okoz lelkiismereti kérdést a császármetszés, ennek egyik legfőbb oka a negatív vélemények, melyek szerint hátrányt okoz a babának, és eleve másképp indul a kapcsolatuk.


Nem szabad azonban elkeseredni, a császármetszésnek lehetnek negatív következményei, de nem törvényszerű, hogy lesznek is! Gondoljunk arra, hogy az emberi személyiség rugalmas, trauma után képes a kompenzációra, hiszen erős az ellenálló képessége.


A babák is fel tudják dolgozni a nem éppen legideálisabb születési körülményeket. A legfőbb, hogy a baba és az édesanya is épségben mehessenek haza a kórházból. A szülési körülményeket bármennyire is igyekszünk megtervezni, bizonyos helyzetek néha közbeszólnak.


Érdemes a babatervezés előtt tanácsot kérni néhány fontos dolog kapcsán, emellett az L33 Medical Nőgyógyászati Centrumban szűrővizsgálatokra is van lehetőség nőgyógyászati csomagok keretében.


Mit tehetünk a babáért?


A szülés után még számos lehetőség adott a születéskori körülmények ellensúlyozására. Az elmaradt közös percek pótolhatók az életmentő műtét után, otthon is. Azokban a békés, nyugodt órákban meghitt módon pihenhet a baba a mellkason.

Ugyanúgy erősíti, és segít elmélyíteni a kapcsolatot a hordozás, az igény szerinti szoptatás és a közös alvás is. Édesanyaként mindenki érzi, hogy mi számára, és a baba számára leginkább optimális és gyógyító. A türelem, és a gyógyulás az elsődleges, minden más idővel beérik.

Irány a webshop!