Novemberi komorság helyett töltődjön művészettel!

Múzeumpedagógiai program, szubjektív tárlatvezetés, tematikus városi séták, és remek kiállítások várják a képzőművészet kedvelőt novemberben Pécsett!

A hűvös, borús napok elől igazi fiesta hangulatba menekülhetünk a Kortárs Junior / Fiesta című programon. December 12-ig van lehetőség jelentkezni a múzeumpedagógiai programra, amelyen ezúttal a Pécsi Galéria aktuális, Fiesta Grafika című kiállítására várják az érdeklődő 6–14 éveseket. A dél-amerikai kortárs grafikusművészeket, plakátművészeket bemutató izgalmas, színes kiállítás garantált vizuális élményt nyújt. Az eredeti képgrafikák és plakátok karneválja egy távoli világ erőteljes, érzelmekben gazdag színeit villantja fel. A foglalkozás során – az országok hagyományait is érintve – a gyerekek megismerkedhetnek a művek vizuális stílusjegyeivel és a plakát műfajával.


Kép

November 11-én 17 órától Sasvári Edit művészettörténész tart szubjektív tárlatvezetést Nemes Csaba Alakváltás című kiállításán. A tárlat egy több mint harminc éve alakuló életmű áttekintése. A cím arra utal, hogy bár Nemes művészete sokféle formát, témát mutatott az elmúlt évtizedben, azok eredőjében mégis felfedezhető egy olyan érdeklődés, ami a műveket összeköti és értelmezi a néző számára is. A kiállításon Sasvári Edit művészettörténész szemszögéből ismerhetjük meg az alkotásokat.

Az Apja neve: Nemes Csaba című múzeumpedagógiai foglalkozás ugyanehhez a kiállításhoz kapcsolódik, és középiskolások vehetnek részt rajta előzetes jelentkezés alapján november 28-ig.


Kép

A Kortárs Junior különkiadásában két alkalommal városi sétára várják az érdeklődőket "mindenpecsiszobor" címmel. A "mindepecsiszobor" Instagram oldal két fiatal pécsi gimnazista, Rajnai Hanna és Százados Ábel kezdeményezése. Az oldal a pécsi szobrok bemutatására vállalkozott, lelkesedésük töretlen, és az Instagram oldal egyre népszerűbb kortársaik körében és azon túl is. A Kortárs Junior csapata arra vállalkozott, hogy ezt a kezdeményezést élővé varázsolja, és tematikus sétákat indítson útjára. November 19-én 15 órától belvárosi sétát tartanak (indulás a Széchenyi téri Pécsi Galériától), november 26-án pedig uránvárosi séta lesz (indulás a Mecsek Áruháztól). A túra kb. 5 km hosszú. Eső esetén elmarad.

Kalmár Lajos IGAZI című fotókiállítása november 10-én nyílik a Művészetek és Irodalom Háza Martyn Ferenc Galériájában. Mire utal a cím? Ebben a világban, ahol minden műanyag, ami aztán pár év múlva megy a kukába, teljesen érthető módon felértékelődik minden, ami tartós-valódi-időtálló, vagyis az, ami: IGAZI. A fotográfiában a falakon kifakuló-beliluló-mállani kezdő képek helyett kezdjük felfedezni a régi technikákat, a baritált papírt, a nemes eljárásokat, amikben egy közös van: ugyan macerás kézimunka, de az eredménye örök. Gyűjtők, múzeumok is ezeket keresik, pedig ők értenek hozzá. Erről szól ez a kiállítás: 30 év fekete-fehér képei fokozhatatlanul, az örökkévalóság számára, műanyag nélkül. Megtekinthető december 17-ig.

Részletek: https://www.pecsigaleriak.hu/

Irány a webshop!