Miért ne keverjük össze a szájmaszk és a légzőmaszk fogalmát?


TARTALOM

Az egészségügyi maszkok iránti kereslet már-már a liszt és a cukor népszerűségével vetekszik a felhasználók körében. Ugyanakkor a mai napig rengeteg félreértés látható és hallható ezeknél a cikkeknél, amelyeket fontos tisztázni.

A cikkben ezért is mutatjuk be külön-külön a szájmaszk, valamint a légzőmaszk jellegzetességeit. Rávilágítunk, hogy pontosan milyen célt szolgálnak, és a védekezés kapcsán melyik beszerzésére célszerű inkább törekednünk.

Amit a szájmaszk kapcsán leginkább tudni érdemes

Már a szájmaszk felvételekor is szembetűnő lehet, hogy az ilyen típusú maszk egészen lazán fedi csak az orr és a száj környékét. Ez persze nem a véletlen műve, hiszen ezeket a típusokat főként egyirányú védelemre tervezték.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szájmaszk nem a viselőjének nyújt védelmet, hanem pontosan annak a környezetét hivatott megóvni a szájon át távozó és potenciális fertőzést jelentő testnedvektől.

A szájmaszkot egészségügyi szakemberek szokták viselni műtétek ideje alatt, pontosan a köhögés, valamint a tüsszentés kiküszöbölése végett. A legtöbb szájmaszk nem is rendelkezik biztonsági osztályozással.

Milyen sajátosságok jellemzők a légzőmaszk használatára?

A légzőmaszkok kifejezetten szorosan illeszkednek az arcra, tehát a száj és az orr környékén résmentes védelmet biztosítanak. Ebből egyenesen következik, hogy a szájmaszkoknál lényegesen hatékonyabb védelmet biztosítanak a használónak.

A légzőmaszkok kapcsán külön igazodási pontot jelent az úgynevezett besorolás, vagy másnéven osztályozás. Vagyis fixen meghatározott sztenderdek alapján meghatározzák, hogy a levegőben szálló apró részecskék kiszűrését milyen hatékonyan képes kiszűrni egy-egy maszk.

Értelemszerűen minél magasabb maga a besorolás, annál eredményesebb a viselő számára a védelem.

A szájmaszk vagy a légzőmaszk véd inkább a koronavírusos fertőzéssel szemben?

A fentiek olvasatában nyilván nem nehéz kitalálni, hogy a légzőmaszk viselete által remélhető magasabb szintű védelem a fertőzéssel szemben. Ehhez persze mindenképpen szükség van a megfelelő besorolású, lehetőség szerint FFP2-es vagy FFP3-as szintű légzőmaszkok beszerzésére.

Ugyanakkor nem árt tisztában lenni vele, hogy a maszk viselése önmagában még nem jelent garanciát a fertőzés elkerülésére. Kiemelten fontos odafigyelni rá, hogy csakis tiszta, fertőtlenített kézzel vegyük fel magát a maszkot, viselés közben pedig ne nyúljunk az arcunkhoz.

Az eldobható maszkok viselete kizárólag egyszer javasolt, utána már nem képesek gondoskodni a megfelelő szintű védelemről. Vagyis ne viseljünk egy eldobható változatot többször, mert gyakorlatilag a nullával lesz egyenlő az általa biztosított védelem szintje.

Irány a webshop!