Miért gond a lítium-polymer cellák duzzadása?

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a lítium-polymer akkumulátorok körülvesznek minket. Megtalálhatók mobiltelefonokban, laptokokban, tabletekben és videójáték-konzolokban. Sikerük nem véletlen, hiszen ezek a cellák vékonyak, könnyűek, mégis rengeteg energiát képesek eltárolni. A lítium-polymer akkuk duzzadása azonban egy gyakori probléma. Cikkünkből kiderül, mi okozza a jelenséget, és mit lehet tenni ellene.


AMIT A LÍTIUM-POLYMER CELLÁKRÓL TUDNI ÉRDEMES


A lítium-polymer, vagy röviden csak Li-Po akkumulátorok az 1980-as években jelentek meg, és váltak rövid időn belül elterjedté. A gyártók hamar lecserélték a korábban használt, nikkelalapú celláikat, hiszen a lítiumot használó cellák biztonságosabbnak és tartósabbnak bizonyultak.


A nikkelre épülő akksikhoz képest a lítium cellák lényegesen kevesebb mérgező anyagot tartalmaznak, és a bolygónak is kisebb terhelést jelentenek.


A lítium-polimer akkumulátorok a lítium-ion modellekhez képest is rendelkeznek pár előnnyel. Ide tartozik, hogy sokkal vékonyabb cellákat lehet létrehozni, ami napjainkban igencsak fontos szempont. Az Elektro Hungary laptop akkumulátorai között Li-Po cellák is szerepelnek, melyek tömegre vetítve több energiát képesek tárolni, mint a Li-Ion változatok.


MIÉRT DUZZADNAK A LÍTIUM-POLYMER AKKUMULÁTOROK?


A jelenség valójában teljesen természetes, és a lítium tulajdonságaival függ össze. A teljesen feltöltött cella ugyanis valamivel több helyet foglal, mint a lemerült. Hogy pontosan mennyivel? Nos, átlagosan körülbelül 15%-kal növekszik meg a mérete.


A lítium-polymer cellák tehát folyamatosan duzzadnak és zsugorodnak minden egyes töltésnél és minden ciklusban. Szerencsére tudják ezt a gyártók is, ezért a készülékeket úgy alakítják ki, hogy az elemtartóban a megnagyobbodott cellának is jusson elég hely.


Sajnos azonban előfordulhat, hogy a duzzanat nagyobb, mint amivel a gyártó számolt. Ez pedig könnyen meghibásodáshoz vezethet. A megnőtt cella más alkatrészeket is tönkretehet, a gázképződés pedig önmagában is veszélyes.


ÍGY ELŐZHETŐ MEG A DUZZADÁS


Mint már említettük, maga a duzzanat teljesen normális jelenség. Érdemes tehát elolvasni az adott akkumulátorhoz tartozó vásárlói tájékoztatót, és a specifikációknak megfelelően használni.


A duzzadás egyik legtipikusabb oka, hogy a cellákat túl magas hőmérsékleten tárolják. A magasabb hő jelentősebb méretnövekedéshez vezet. Mindig ügyeljünk tehát arra, hogy az akkukat a gyártó által előírt hőmérsékleti tartományban üzemeltessük.


Ugyanilyen káros lehet az akkumulátorok folyamatos töltése. Sajnos sokan hagyják állandóan bedugva a laptopjukat, vagy éppen töltik egész éjszaka a telefonjukat. Ez bizony könnyen túlmelegedést okozhat, ami egyenes utat jelent a duzzadáshoz.


Fontos az is, hogy egy-egy készüléknél mindig a megfelelő típusú és kapacitású akkumulátort használjuk. Csakis így garantálható a biztonságos működés.

Irány a webshop!