Mellszívók és mellápolási termékek

Mellápolási termékeket a várandósság minden időszakában ajánlott használni. A másállapot első szembeötlő tünete a mell megduzzadása, ami már az első heteket is megnehezítheti. A mell a hormonális változások miatt érzékenyebbé válik, ami miatt különösen fontos, hogy megfelelő méretű melltartót viselj. A merevítős melltartó hamar kényelmetlenné válik, és a bőr is igényli a nyugtató krémek használatát, hogy felkészítsük a szoptatásra.

A szoptatás természetes táplálási mód, mégis sok negatív társadalmi elvárás kapcsolódik hozzá. Minden kismamának lehetősége van gyermekét saját testéből táplálni. Ez azonban nem minden anyukának és babának sikerül. Már a kórházakban is kérhető szakképzett segítség, de a szobatársak, családtagok és barátnők is segítenek, hogy ne legyen szükség hozzátáplálásra.

Természetesen ideális helyzetben mindenki arra törekszik, hogy ennek az intim élménynek ne legyen több szemtanúja, mint szükséges, néha azonban nem mi alakítjuk a helyzetet, és alkalmazkodnunk kell. Évről évre egyre több kismama küzd a nyilvános szoptatás elismertségéért, a társadalom egyre nyitottabb.

A szoptatás csoda

Bárhogy indul a babával való kapcsolatunk, bízzunk magunkban. Megtalálhatjuk a hozzánk illő testhelyzetet, technikát és eszközöket. Ha másképp nem megy, a kisbabák bimbóvédővel is megtanulhatnak szopni. A lényeg, hogy ne adjuk fel. A cumisüvegből ömlik a tápszer, a szopizás közben azonban a babáknak a nyelvükkel kell kipréselni a megérdemelt adagot, amiben elfáradnak. Mindenkinek bele kell tanulnia ebbe a kemény munkába.

A mellre helyezés nyugtató. Bármi baja van a babának, a testkontaktus megnyugtatja. A cumival megpróbálhatjuk kiváltani a szoros testkontaktust, de az is teljesen normális, ha a babánk nem fogadja el a cumit vagy a cumisüveget.

Mellápolás és a mellszívó használata

A szoptatás kellemetlen velejárója lehet a tejcsorgás, ami ellen melltartóbetét, nagyobb mennyiség esetén szilikon tejgyűjtő kagyló használata ajánlott, melyet minden használat után sterilizálhatunk. Ha a melltartó átnedvesedik, helyezzünk bele nedvszívó betétet, ami megakadályozza az átázást. Ezt eldobható és környezetkímélő, mosható kivitelben is megvásárolhatjuk, de magunknak is elkészíthetjük maradék anyagok felhasználásával.

Testünk mind a két mellben termeli az éltető nedűt. Ha a baba csak az egyikből eszik, ajánlott kézi vagy gépi fejéssel eltávolítani a felesleges mennyiséget, és váltva kínálni. A mellszívóval a szülést követően érdemes minél előbb megismerkedni, mert a mell teljes kiürítése gyakorlást kíván. A modern mellszívó kíméletesen imitálja a szoptatást és serkenti a tejtermelést. Az USB-ről is tölthető eszköz egy- vagy kétfejes kivitelben kapható.

Arra legyünk figyelemmel, hogy az anyatej eleje hígabb, vége sűrűbb, táplálóbb. Lefejve, fagyasztva főzelékek sűrítésére vagy turmixok készítéséhez is felhasználható.

Irány a webshop!